Izvor: ZDRAVA I PRAVA/NATALIJA-PREOČANIN SAMARDŽIĆ
05.08.2022 u 11:06
0

“BLAGO ONOM KO DOVIJEKA ŽIVI, IMAO SE RAŠTA I RODITI”: Miris lipe čuva tajnu epohe i ljubavnu priču Milene i Dragana

Miris lipe čuva tajnu jedne epohe i ljubavnu priču Milene i Dragana.

Jedna lipa, mirisna, iz Ulice Strahinjića Bana broj 14 u Beogradu, i ona sa juga, iz Zelenike, u ulici Sunčana obala, istim mirom mirišu povezujući dva grada nezaboravom na Milenu i njenog Dragoljuba – Dragana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

SAD NEĆE NI DA PRIČA O ŠABANOVIĆU! Aleksandra Mladenović sprema se za svadbu, a o Isaku poručuje samo JEDNO

O njihovoj ljubavi svedoči ova predivna priča koja se rascvetala u Zelenici, sazrela u Beogradu, i završila se u večnom miru porte Manastira Savina u Herceg Novom. Ispričala nam je ovu priču, za naraštaje i vekove koji dolaze, Zeleničanka Natalija Preočanin Samardžić… 

Kao što reka od svog izvora traži najprohodniji put do ušća i tako se spaja sa beskrajem svojim, tako i priča sačuvana kao amajlija duše čeka svoj trenutak da se otrgne i otkrije onome ko je prepoznavanjem zaslužio. A ko će iskrenije želeti da prepozna tu vrijednost i da je sačuva od zaborava od nostalgične za rodnom grudom duše?

U primorskom mestu Zelenika, prepoznatljivom po poslednjoj ili prvoj stanici čuvenog voza Ćira koji je saobraćao na relaciji Sarajevo – Zelenika, i po luci Zelenika, pre jednog veka i malo više, svoje bračno gnezdo svili su Blagoje Mićunović iz Nikšića i lepa Zeleničanka Olga Vuković.

Iz ljubavi se izrodiše Milena, Nada i Dejan. Mićunovići su imali hotel preko puta železničke stanice, sada je to ulica Sunčana obala i važili su za izuzetno gospodstvene ljude koji su maksimalno ulagali u obrazovanje svoje dece. Ćerka Milena je studirala filozofski, Nada pravni, a sin Dejan medicinski fakultet. Nažalost, Dejana kao studenta medicine odnosi teška bolest, a Milena i sestra ostaju dostojne porodičnog bola, ali i obraza porodice.

Miris lipe čuva tajnu

Vozovi i brodovi su spajali ljudske sudbine, mladost je o svojoj budućnosti sanak snila, a Milena bi  zajedno sa svojom sestrom kroz prozor očevog hotela krišom kroz poluzatvorene škure virila da vidi  ko je nov stigao u njihovo malo mesto. Jedna lipa ispod prozora čuvala je devojačke tajne.

Jedna lipa ispod prozora čuvala je devojačke tajne

Da snovi nisu lepi samo dok se sanjaju, Milena je otkrila jednog letnjeg dana dok je maestral milovao zeleničke  hridi, poigravajući se sa talasima.

Iz velikog  hola otmenog hotela sa klavira, koji je u to vreme bio raritet i u mnogo većim sredinama, tihe, lagane note davale su podršu Mileninoj hrabrosti provirivanja kroz prozor. I san postade večnost…

Dragoljub Momčilović, student arhitekture, visok, stasit, naočit i lep, sigurnim korakom prošetao je malim primorskim mestom i ne sluteći da će za veke vekova ostati vezan za ovaj  kamen, žalo, luku, more, maslinu, oleander, magnolije, nebo i  Milenu. Krišom dodirnute poglede u patrijahalnom vremenu, Dragoljub je, vođen esencijom čiste emocije, rešio prosidbom Milene.

Beograd, grad mladih supružnika, Ulica Strahinjića Bana 14, i miris jedne lipe ispod prozora, jedan srećan par kraj prozora…

Jedna lipa ispod prozora,  jedan srećan par kraj prozora…

Milena, žena sa autoritetom  i znanjem, trajno će ostati upamćena kao direktor najelitnije škole do današnjih dana, Prve beogradske gimnazije, u periodu od 1953. do 1954. zbog čega joj se sa najvećim pijetetom ovi redovi  ispisuju. U vreme kada je misaona imenica bila doći iz malog mesta udaljenog po nekoliko dana putovanja, Milena je sa lakoćom osvojila beogradsku prosvetu. O ostalim Mileninim  tragovima u vremenu pisaće se tek, jer na  ovakav dragulj se uspomena čuvati mora.

Večni mir u porti manastira Savina

Njenom Dragoljubu – Draganu, kako ga je iz milošte zvala, uglednom arhitekti i  slikaru, bila je muza, sigurnost i dom. Važili su za najharmoničniji par tadašnjeg elitnog Beograda. Kao leva i desna strana srca. Možda su zato i odlučili da zajedno počivaju u Mileninoj rodnoj Boki, među njenim najmilijim. U porti Manastira Savina u Herceg Novom njih dvoje su u večnosti zajedno, a dve lipe na dve različite lokacije su ostale da cvatom svojim podsećaju na jednu istinsku ljubav i sreću koja, nažalost, svoj izdanak nije imala. I čini se da novo svako proleće, kad se letu sprema lipa iz Ulice Strahinjića Bana broj 14 i ona  sa juga u ulici Sunčana obala, istim mirom mirišu povezujući dva grada nezaboravom na Milenu i njenog Dragoljuba – Dragana.

Odlučili su da zajedno počivaju u Mileninoj rodnoj Boki, među njenim najmilijim, u porti Manastira Savina u Herceg Novom

Neispisana hronologija zeleničkih vala do ovog trenutka možda nije znala da je Zelenika svoju Milenu i Dragana imala.

“Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi” – Petar II Petrović Njegoš, a našu Milenu samo jedna osoba dok pamti – živeće.

Tekst: Natalija Preočanin Samardžić

  *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter