Izvor: Kurir.rs
06.08.2023 u 15:28
0

ĆERKICA SRPSKOG HIRURGA RASEKLA ČELO DO KOSTI U GRČKOJ: Evo čime joj se sanirao RANU, svi to imate kod kuće

Dr Dragan Stojićević je hirurg i estetski lekar čiji je video na Instagramu postao pravi hit.

GRČKA DONELA ODLUKU: Nova pravila za TURISTE

On je na svom profilu podelio iskustvo u kom je usled jakog vetra na plaži u Grčkoj, gornji deo suncobrana pao i udario njegovu ćerkicu u glavu.

Ona je zadobila duboku ranu koju je njen otac, hirurg, trebalo nekako da zatvori – i učinio je to na nesvakidašnji način.

Nije kod sebe imao pribor kako bi mogao ćerki posekotinu da zašije tako da je morao da bude kreativan. Setio se da se super lepak koristio u ratu u ove svrhe, tako da se odlučio da brzo reaguje i učini isto.

– Moje iskustvo sa super lepkom je bilo inspirisano samo nemogućnošću da nađem drugo rešenje, da bih ušio sopstveno dete koje je bilo rasečeno do kosti u regiji iznad levog oka. Opcije su bile, ili da odemo u grčku seosku ambulantu gde bi je ušio grčki lekar koji verovatno nije nikada nije držao hirurške instrumente u rukama, ili nema svakodnevnog iskustva u tome, ili da se vratim za Beograd, što je bila vožnja od 700km, otkrio je dr Stojićević.

Njegova porodica je, kako kaže, imala osiguranje i su smo da je vodimo u bolnicu koja je nekih stotinjak kilometara odatle, ali je procenio da bi ušivanje opet bilo neadektavno, jer većina lekara u ambulantama urgentne medicine pacijente ušiva takozvanim pojedinačnim koncima, ne razmišljajući o ožiljcima, pogotovo kod dece i to u regiji lica.

– Mali broj hirurga uopšte bi dete ušilo precizno, intradermalno, uostalom kako ja ušivam pacijente, kako decu, tako i odrasle, posle recimo operacije kapaka. Kad smo sve sabrali i oduzeli, superlepak je bio najadekvatnije rešenje u tom trenutku. Očistili smo lepo ranu, zaustavili krvarenje, spojili ivice rane, obrisali da ne bude suvo i zalepili kao što biste zalepili bilo koji predmet koji vam padne i razbije se u kući. Superlepak se stvrdnuo za par sekundi, bez ulaska u ranu i rana je ostala spojena. Taj isti lepak je stajao na koži moje ćerke sedam dana, nakon čega se osušio, spao, a iza sebe je ostavio samo jednu lepu crvenu liniju, koja se danas uopšte i ne primećuje, ispričao je hirurg.

Kako naglašava, u pitanju je supstanca koja u našoj zemlji kao takva nije registrovana za upotrebu u medicini i nike prošlo sve potrebne sertifikacije Agencije za lekove i medicinska sredstva.

– Superlepak je po sastavu gotovo identičan tkivnom lepku koji jeste registrovan za upotrebu u medicini za lepljenje manjih posekotina, i rana koje nisu zaprljanje prljavštinom bilo kakvog porekla i kod koje ne postoje takozvani tkivni defekti. Tkivni lepak pored cijanoakrilata, recimo, sadrži i fibrin koji pomaže bržem formiranju ugrušaka, i takođe, potpuno je sterilan i u slučaju dolaska u kontakt sa ranom, nema problema što kod superlepka nije slučaj, rekao je dr Stojićević.

Prvi potencijalni problem je da može da bude to što je nesterilan za upotrebu, a drugi je da može da iritira kožu, kako dečju tako i odrasle osobe.

Takođe, kako je dr Stojićević objasnio, ne može se svaka rana zalepiti lepkom bilo koje vrste, jer ukoliko postoje defekti tkiva, ukoliko su rane duboke, potrebna je rekonstrukcija od strane hirurga, drenaža, ili dodatni postupci.

– Svakako, ovo ne bih savetovao da iko radi sam, jer pored toga što postoji mogućnost infekcije, ako bilo šta što ne treba dođe u ranu, postoji i mogućnost iritacije kako kože deteta, tako i kože odrasle osobe.

On savetuje da se uvek javite lekaru, ako je dete u pitanju dečjem hirurgu koji će proceniti šta dalje raditi.

– Samo sam želeo da skrenem pažnju da smo i mi hirurzi roditelji, i da nam nije lako kada gledamo sopstvenu decu kada su povređena, ali da uvek razmišljamo o najboljem rešenju u tom trenutku, koje je u mom slučaju bilo ovo.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter