Izvor: TANJUG
19.07.2022 u 20:06
0

KON ZABRINUT ZBOG TRENUTNE SITUACIJE: Jedna osoba može da zarazi 20 ljudi, možemo stići i do 10.000 zaraženih

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je danas na to da se omikron soj korona virusa razgranao tako da sada jedna osoba može da zarazi 20 osoba, ali i da je dobro to što je ova bolest postala blaga.

Kon je naveo da ne treba da iznenadi ukoliko dođemo i do 10.000 zaraženih u jednom danu i dodao da se u naredne dve nedelje očekuje porast, opet naglašavajući da je Covid 19 postala blaga bolest.

KORONA PRESEK: Skoro 4.000 zaraženih, 18 ljudi na respiratoru!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ističe da je neophodno nositi zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama jer se upravo tamo dešavaju zaražavanja, ali i u socijalnim ustanovama jer tamo, kako kaže, možemo da zarazimo nekog ko može da dobije tešku formu i da strada.

Dodaje da je nošenje maske i dalje vrlo značajno, kao i da je tamo gde ne može da se drži distanca, u zatvorenom prostoru, maska apsolutno korisna.

Kada je reč o Kriznom štabu, Kon navodi da on i dalje postoji, ali da se ne sastaje.

– Epidemiolozi Kriznog štaba su međusobno u komunikaciji. Virus se značajno izmenio i mi u Srbiji imamo samo omikron, nama više delte – istakao je epidemiolog.

Podsetio je da je nekada jedna osoba mogla da zarazi 2,3 osobe, pa se taj broj povećavao na 5,6, a da se sada to višestruko povećava i od jedne osobe može da se zarazi više od 15 osoba, blizu 20.

Navodi i da se omikron jako razgranao, odnosno da postoji puno muticija.

– U Srbiji imamo BA1, BA2 koji zovemo stelt, ima BA4 – kentaur i BA5 koji ima ogroman potencijal, koji je u junu imao samo jedan procenat, a sada je došao na 28 odsto – istakao je Kon.

Kako kaže, zabrane i kovid propusnice više nemaju nikakvog smisla jer BA5 zaobilazi imunitet, bilo da je on stvoren vakcinaciom ili infekcijom.

– I BA5 može da se dobije jako brzo, ponovo. Mi ne znamo zašto je tako. I ne znamo zašto nema očekujućeg imuniteta koji smo naučili da imamo – napomenuo je epidemiolog.

Međutim, Kon ipak ističe da je neophodna temeljna zaštita vakcinacijom.

– Oni koji nisu primili buster, treba da prime. Nema šta da čekaju. Skoro da je obavezujuće za one starije i imunokompromitovane, to spasava živote i teške forme – naveo je dr Kon.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter