Izvor: B92
11.11.2023 u 10:26
0

NADA ZA OBOLELE: Uskoro vakcina protiv raka?

Biotehnološke firme žele da već za nekoliko godina na tržište izbace vakcinu protiv raka. To im omogućava takozvana mRNA-tehnologija.

Takozvana mRNA-tehnologija je za samo nekoliko napravila revolucionaran zaokret u medicini. U vreme pandemije korone je, zahvaljujući toj tehnologiji, bilo moguće u roku od nekoliko meseci razviti efikasne vakcine protiv virusa SARS-CoV2, uzročnika bolesti kovid. Zahvaljujući toj tehnologiji mogle su da se razviju odgovarajuće vakcine čak i kada je taj virus razvio nove agresivne mutacije.

Ali mRNA-tehnologija, koja je nedavno nagrađena Nobelovom nagradom za medicinu, može i mnogo više od toga. Ona je dala nove podsticaje u istraživanju raka.

Da li će uskoro da postoji vakcina protiv raka?

Šef Uprave biotehnološke kompanije Kjurvek (Curevac) Aleksander Cender kaže da najkasnije za pet godina želi da na tržište izbaci vakcinu protiv raka zasnovanu na mRNA-tehnologiji. Kada bi bilo razvijena vakcina protiv nekih vrsta raka, ostvario bi se san čovečanstva.

„Istraživanja u vezi s vakcinom protiv raka sprovode se već 20 godina – a najnoviji napredak je izuzetan“, kaže Cender. „U vreme pandemije sakupili smo mnogo iskustava, a veštačka inteligencija u međuvremenu je toliko dobra da ona rešava brojne probleme kod programiranja mRNK“, ukazao je šef Kjurveka u intervjuu za nemački „Bild“.

PROVERENO DELUJE: Domaći sirup za suvi kašalj i bronhitis

Vakcina protiv raka trebalo bi da podstakne imuni sistem čoveka da se ciljano bori protiv ćelija tumora. „Kod raka je smrtonosno to što on stalno raste. Vakcina protiv raka bi trebalo da zaustavi taj rast, čak i kada je rak razvio metastaze. Rak bi onda postao hronična bolest s kojom bi moglo da se živi decenijama. Rak neće više biti smrtna presuda“, prognozira Cender.

Trka u razvijanju vakcine

Pored Kjurveka i druge kompanije intenzivno istražuju mogućnosti razvoja vakcine protiv raka. Početkom oktobra 2023. biotehnološko preduzeće Bajontek (BioNTech) objavilo veoma obećavajuće rezultate jedne kliničke studije koja je još uvek u toku. U tom istraživanju već se proverava efikasnost Bajontekove vakcine protiv raka „CARVac“ na dobrovoljcima obolelim od raka.

Predsednik uprave Bajonteka Ugur Šahin optimistično je objavio da očekuje da će već idućih godina da postoji vakcina protiv raka. „Verujemo da će to u većem obimu za pacijente biti moguće pre 2030. godine“, izjavio je Šahin u intervjuu za nedeljnik „Špigel“.
Nada za oboleleNada za obolele.

Nada za obolele

Dugoročno bi vakcina protiv raka trebalo da zameni dosadašnje terapije obolelih od kancera. To bi bio neverovatan napredak, jer su dosadašnje terapije, zračenje ili hemoterapija, veliko opterećenje za pacijente.

„Hemoterapija ili terapija zračenjem nikada ne uništavaju samo tumor, već oštećuju i zdravo tkivo. Zato kod njih postoji tako mnogo nuspojava“, kaže Cender. „Prednost kod upotrebe mRNA-tehnologije je to što imuni sistem bude stimulisan da se ciljano bori protiv raka i ničega drugog.“

Kako funkcionišu vakcine protiv raka?

T-ćelije pomažu organizmu da se bori protiv upala tako što uništavaju obolele ćelije ili podstiču druge imune ćelije stanice da napadaju obolele ćelije. Ali, T-ćelije teško mogu da prepoznaju ćelije raka. Ali zato to mogu CAR-T-ćelije.

Terapija uz pomoć CAR-T-ćelija u Evropi je dozvoljena od 2018. godine i koristi se pre svega za lečenje leukemije. Ali, ta vrsta imuno-terapije mnogima je još uvek teško dostupna zbog visoke cene. Prema navodima Nemačkog centra za istraživanje raka, proizvođači zahtevaju i do 320.000 evra po jednom pacijentu za proizvodnju imunih ćelija.

Kod te terapije se iz leukocita, dakle belih krvnih zrnaca pacijenta, filtriraju tzv. T-ćelije. Nakon toga se te T-ćelije genetski tako promene da na površini stvaraju CAR-receptor (Chimeric Antigen Receptor). Nastaje, dakle, receptor čiji različiti sastavni delovi ne odgovaraju jedni drugima.

Vakcine čine ćelije tumora vidljivim

Ako se tako proizvedene CAR-T-ćelije injekcijom unesu u čovekov organizam, one se onda ciljano spajaju sa ćelijama raka. Imuni sistem se aktivira i napada ćelije tumora. Buduća vakcina mogla bi da potpomogne taj proces ako CAR-T-ćelije ne nalaze ćelije tumora ili su suviše slabe da bi ih efikasno uništavale.

U tome pomaže protein claudin-6, koji se gotovo isključivo pojavljuje kod raka. Uz pomoć mRNA-tehnologije genska informacija claudina-6 ubacuje se u ćelije raka. Tako nastaje antigen koji se spaja na površinu ćelije tumora. Tako su ćelije tumora lakše prepoznatljive i CAR-T-ćelije ih uspešnije uništavaju.

Do sada su se modifikovane T-ćelije koristile samo za terapiju leukemije, ali brz napredak mRNA-tehnologije budi nadu da će uskoro biti moguće efikasno lečenje i drugih vrsta raka, a bez loših nuspojava za pacijenta. Dosadašnja istraživanja pokazala su obećavajuće mogućnosti za lečenje raka kože (melanoma), raka pluća, raka dojke i raka gušterače.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter