Izvor: telegraf.rs
14.12.2023 u 11:03
0

UMESTO EUFORIJE OSEĆATE TUGU? Uhvatila vas je pretpraznična depresija, ima leka

Praznična kupovina i priprema za slave i novogodišnju žurku često mogu izazvati neočekivanu senku u našem raspoloženju. Verovali ili ne, radi se o pretprazničnoj depresiji.

Pretpraznična depresija je emocionalno stanje koje se može javiti tokom perioda praznične sezone, obično pre samih praznika, pred Božić, Novu godinu i druge praznike. Ovo stanje karakteriše osećaj tuge, stresa, anksioznosti ili opšteg nezadovoljstva koje se pojačava tokom priprema za praznike. Važno je napomenuti da ova depresija nije formalni medicinski dijagnostički pojam, već opisuje skup osećanja koja mnogi ljudi doživljavaju uoči praznika.

Pretpraznična depresija može se pojaviti iz različitih razloga, a neki od čestih faktora uključuju:

NADUT STOMAK ILI SALO: Rešite problem koji god da je

  • Finansijski pritisak: Troškovi prazničnih kupovina i poklona mogu uzrokovati stres, posebno ako je budžet ograničen.
  • Socijalni pritisak: Očekivanja vezana za praznična okupljanja i društvene obaveze mogu izazvati anksioznost i stres.
  • Gubitak voljenih osoba: Praznična sezona može naglasiti osećaj gubitka, posebno ako nedostaju voljeni koji su preminuli ili su daleko. To može izazvati tugu i melanholiju.
  • Usamljenost: Za one koji se osećaju usamljeno ili nemaju podršku porodice i prijatelja, praznici mogu pojačati osećaj izolacije.
  • Percepcija savršenstva: Pritisak da praznici budu savršeni, kao što se često prikazuje u medijima a naročito na društvenim mrežama, može izazvati osećaj neispunjenosti ili nerealnih očekivanja. Visoka očekivanja i nerealna upoređivanja sa idealizovanim slikama mogu stvoriti pritisak i anksioznost ako se ne ispune.

Pretpraznična depresija obično počinje da se manifestuje krajem novembra ili početkom decembra, ali može varirati od osobe do osobe. Važno je razumeti da nije retkost osećati se stresno ili tužno tokom praznične sezone, ali ako osećaji postanu preteški ili traju duže vreme, važno je potražiti podršku od porodice, prijatelja ili stručnjaka za mentalno zdravlje.

Prepoznajte znakove 

Pretpraznična depresija može se manifestovati kroz niz simptoma, uključujući stres, umor, anksioznost i socijalnu izolaciju. Ako primećujete promene u svom raspoloženju, nemojte ih ignorisati. Važno je prepoznati ove znakove kako bismo mogli delovati na vreme. Edukujte se o simptomima i njihovim potencijalnim uzrocima.

Stres, koji može proizaći iz očekivanja, finansijskih pritisaka ili uspomena na prethodne praznike, može se manifestovati kroz povećanu napetost i neraspoloženje. Osećaj umora, bez obzira na nivo aktivnosti, može biti signal da vaš um i telo reaguju na dodatni teret praznične sezone. Anksioznost, prisutna u obliku stalne zabrinutosti ili napetosti, može otežati svakodnevne aktivnosti i uživanje u prazničnim trenucima.

Socijalna izolacija je još jedan čest simptom pretpraznične depresije, gde se osoba povlači iz društvenih aktivnosti i oseća se udaljenom čak i u okruženju ljudi. Ovaj osećaj usamljenosti može biti posebno izražen tokom praznika, kada se očekuje da budemo okruženi ljubavlju i podrškom.

Edukacija o simptomima i njihovim uzrocima može vam pomoći da stvorite svest o svom mentalnom zdravlju. Obratite pažnju na svoje reakcije na određene situacije i ne ustručavajte se potražiti podršku od prijatelja, porodice ili stručnjaka. Pravovremena reakcija i samosvest ključni su koraci ka boljem emocionalnom blagostanju tokom praznične sezone.

Praznična euforija često donosi i pritisak. Finansijski izazovi, u vidu povećanih troškova za poklone, dekoracije i proslave, mogu uzrokovati osećaj pritiska i neizvesnosti u vezi sa budžetom. Društveni događaji, iako često radosni, mogu takođe stvoriti anksioznost, posebno ako se osećate obavezanim da prisustvujete svakom pozivu ili organizujete savršen događaj. Očekivanja, kako sopstvena tako i ona koja osećate da drugi imaju prema vama, često su postavljena na visokom nivou tokom praznične euforije.

Međutim, važno je shvatiti da stres ne mora biti neizbežan pratilac praznične sezone. Postavljanje realnih očekivanja, kako prema sebi tako i prema drugima, može pomoći da se nosite sa pritiskom. Prihvatite da praznici ne moraju biti savršeni, već pre svega ispunjeni ljubavlju i zajedništvom. Vaše emocionalno blagostanje ima prioritet, i aktivno upravljanje stresom ključno je za stvaranje pozitivnog i smirenog prazničnog iskustva.

Strategije za samopomoć

Sada je pravo vreme da razvijete strategije za upravljanje stresom. Vežbe disanja, mindfulness tehnike i svesno usmeravanje misli mogu biti od velike pomoći. Uz ove strategije, možete aktivno raditi na očuvanju svog emocionalnog blagostanja tokom praznične sezone. Počnite sa vežbama disanja koje mogu umanjiti napetost u telu i smiriti um. Duboko disanje, posebno tehnika punjenja stomaka vazduhom, zadržavanje daha na trenutak, pažljivo izdisanje, može značajno smanjiti osećaj anksioznosti.

Mindfulness tehnike, poput meditacije i svesnog fokusiranja na trenutak, mogu pomoći da se oslobodite stresa i usmerite pažnju na sadašnji trenutak. Ova praksa može doneti mir i osećaj kontrole, posebno kada se suočavate sa izazovima praznične euforije. Svesno usmeravanje misli takođe igra ključnu ulogu u samopomoći. Prepoznavanje negativnih ili stresnih misli i svesno zamena istih pozitivnijim ili ohrabrujućim mislima može poboljšati vaše emocionalno blagostanje.

Ne zaboravite na važnost povezivanja sa voljenima i deljenje svojih osećanja jer upravo to može biti ključ za prevazilaženje izazova. Deljenje svojih osećanja sa prijateljima ili porodicom može pružiti ne samo podršku već i osećaj povezanosti i razumevanja.

Podrška stručnjaka

Ako osećate da je teret previše težak, nemojte oklevati da potražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Ponekad, razgovor sa stručnjakom može baciti sasvim novo svetlo na izazove sa kojima se suočavate. Razgovor sa stručnjakom može vam pružiti siguran prostor da istražite svoja osećanja i razjasnite misli. Pored toga, stručnjaci mogu pomoći da identifikujete potencijalne uzroke stresa i radite na konkretnim rešenjima. Važno je shvatiti da traženje stručne pomoći nije znak slabosti, već hrabrosti i brige o vlastitom mentalnom zdravlju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter