Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
10.01.2024 u 18:50
0

OVA BILJKA UMIRUJE KAŠALJ: Ovako se pravilno koristi

Dok nije bilo apoteka i antibiotika, naši preci za grlobolju i promuklost pili su čaj od žalfije.

I danas lekari savetuju uzimanje ovog napitka kao dodatno sredstvo raznih terapija. Žalfija je često je jedan od glavnih sastojaka krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti ili masti protiv herpesa.

Pošto deluje opuštajuće, koristi se i za inhalaciju kod astme i bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno. Čaj od listova ove lekovite biljke koristi se za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Utiče i na procese varenja, a primenjuje se i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti, toplotnih talasa u klimaksu i simptoma PMS.

Za ove sezonske viroze dobro je koristiti je kao oblogu za snižavanje telesne temperature, a u kombinaciji sa lovorovim listom možete napraviti efikasan sirup koji umiruje kašalj.

OVO NIKAKO NE STAVLJAJTE DETETU U SENDVIČ: Evo šta će mu se dogoditi (VIDEO)

Potrebno vam je

– osam prstohvata žalfije
– tri lovorova lista
– 200 g šećera
– 300 ml vode

Priprema

Karamelizujte šećer do tamnobraon boje. Dodajte 300 ml vode i mešajte dok se šećer ne rastopi. Dodate žalfiju i lovorove listove, pa kuvajte desetak minuta. Sačekajte da se ohladi i procedite. Dobijeni sirup treba da konzumirate tri puta dnevno po jednu supenu kašiku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter