Izvor: najzena
06.10.2023 u 16:43
0

ČETIRI načina na koje muškarci u Srbiji izbegavaju PLAĆANJA ALIMENTACIJE

Znate li koliko se (ne)redovno plaća alimentacija u Srbiji? Svaki drugi razvedeni roditelj ne plaća alimentaciju, a polovina onih koji ispunjavaju obavezu koja je zakonom propisana, radi to povremeno.

Gde je rešenje? Da li alimentacija zastareva, koliko je očevi revnosno plaćaju i sa kojim se sve problemima suočavaju žene u Srbiji kada treba da dobiju alimentaciju, razgovarali smo sa direktorkom udruženja „Centar za mame“ Jovanom Ružičić.

Advokat je odgovorio na sedam pitanja:

IZBEGAVAJTE OVO UJUTRU: Nikako ne smete da ih jedete na prazan stomak, jer možete da dobijete čir, ali i da se ugojite!

– Alimentacija se plaća sve dok je dete u redovnom školovanju ili do njegove 18. godine. Nije važno da li su roditelji bili u braku ili ne. Bitno je da je priznato očinstvo, koje može da se prizna svojom voljom ili sudskim putem – ističe Jovana Ružičić.

Istraživanje „Centra za mame“ je pokazalo da praksa u velikoj meri odudara od onoga što je propisano zakonom:

– samo polovina mama (53,3%) reklo je da bivši partneri ispunjavaju svoju zakonsku obavezu prema deci i daju alimentaciju, dok čak 44,5% njih to ne radi;

– od polovine onih koji plaćaju alimentaciju, redovno to čini – 53,8% njih (samo četvritna onih koji bi trebalo).

– u 2,2% slučajeva alimentaciju plaćaju – njegovi roditelji.

Istraživanje je pokazalo i da se najveći broj bivših parova o visini alimentacije dogovorilo sudskim putem (45,6%), dok je više od trećine dogovor postiglo bez učešća suda (36,1%).

Alimentacija – kako se određuje, da li zastareva

Čak 81, 7 odsto žena koje su učestvovale u istraživanju reklo da je sud nije odredio adekvatnu i fer nadoknadu. Nešto manje od polovine ispitanica (49,5%) izjavilo je da alimentacija pokriva manje od pola detetovih troškova.

Direktorka udruženja „Centar za mame“ kaže da se često može čuti da alimentacija ne bi trebalo da bude manje od 17.000 dinara. Ipak, u praksi je drugačije.

– Neke alimentacije iznose pet, šest hiljada dinara, pa se prosek kreće oko 10.000 dinara što je daleko manje od 17.000 dinara – napominje Jovana Ružičić i navodi primere iz prakse kako se najčešće dovijaju očevi da bi izbegli plaćanje alimentacije.

– Problem je što je često alimentaciju teško naplatiti. Dešava se da očevi ako imaju određenu imovinu na svoje ime, prepisuju to na majku, strica, brata ili bilo kog iz porodice –

Kada se imovina prepiše na tuđe ime, izbegava se naplata alimentacije. A na visinu same alimentacije utiče više faktora:

– Ona se određuje prema primanjima oca i majke, u odnosu na to sa kime deca žive, da li majka ima nekretninu ili plaća zakup na određenu nekretninu… Nama kažu da se sudovi trude da alimentacija bude takva da se stil života koje je dete imalo odnosno koja su deca imala dok su roditelji bili zajedno ne promeni značajno nakon razlaza roditelja„.

Kriju deo svojih prihoda

Osim što prepisuju imovinu članovima porodice, očevi znaju da se posluže još jednim trikom ne bi li uticali odnosno smanjili iznos alimentacije – umanjuju ili kriju deo svojih prihoda i to čini 43.2 odsto njih, prema istraživanju.

Alimentacija u Srbiji, šta je pokazalo istraživanje

Više od trećine mama (35,8%) nije sigurno da li je ovakvu prevaru napravio bivši partner.

– Želeli smo da ovim istraživanjem saznamo kakvi su ekonomski odnosi unutar zajednice i kako roditelji funkcionišu kada više nisu zajedno. Želeli smo da saznamo da li u srpskim porodicama postoji ekonomsko nasilje i zaključili smo da postoji i da se ono ne završa kada se partneri odnosno roditelji rastanu – poručila je Jovana Ružići.

Odlažu ročišta zbog navodne bolesti

Još jedan čest način za izbegavanje plaćanja alimentacije je i odlaganje ročišta zbog navodne bolesti.

– Bivši suprug je odlagao nekoliko puta ročišta jer je navodno bio bolestan. Iako je imao potvrdu od lekara o sprečenosti da prisustvuje, svi znamo da to može da se završi preko poznanstava. On je to i koristio. Lično sam ga videla tog istog dana i naravno da nije bio bolestan – rekla nam je Milena iz Beograda koja se godinama bori sa ocem svojih ćerki zbog alimentacije.

Rade na crno

Milena je kao još jedan problem navela to što je njen bivši dugogodišnji partner sa svojim poslodavcem dogovorio fiktivni otkaz.

– Govorio je da je dobio otkaz, ali je zapravo sve dogovoreno i on je nastavio da radi samo bez doprinosa koje mu je uplaćivao poslodavac. Imao je para više nego ikada i radio nekoliko poslova, a ćerkama nije dao ni dinara – govori nam mama dve maloletne ćerkice.

Rešenje bi bilo osnivanje državnog Alimentacionog fona

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter