Izvor: Kurir.rs
10.05.2020 u 13:44
0

BURA OKO JELENE ĐOKOVIĆ Ovo je njen recept za neplodnost žena, a šta kažu lekari!(FOTO)

Kontroverzni stavovi… Javnost i stručnjaci burno reagovali posle poruka direktorke fondacije „Novak Đoković“ da „zdravlje iz usta utiče na žensku neplodnost“ i kako treba izbegavati kreme za sunčanje jer je crvenilo kože prirodan način odbrane.

Izjave Jelene Đoković, direktorke fondacije „Novak Đoković“ i supruge našeg teniskog asa, kako „zdravlje iz usta utiče na žensku neplodnost“ i kako je potrebno izbegavati kreme za sunčanje jer je crvenilo kože prirodan način odbrane izazvale su burne reakcije ne samo javnosti već i stručnjaka, koji za Kurir podsećaju da je Đokovićeva laik kada su u pitanju zdravlje i medicina i da bi svako trebalo da se drži svoje profesije, jer ovakve tvrdnje mogu biti opasne po njene pratioce.

Naime, Jelena Đoković, iako nije ni lekar niti stomatolog, putem uključenja uživo na Instagramu pre nekoliko dana je delila zdravstvene savete, pozivajući se na knjigu Nadin Artemis, koja je pisala o holističkoj higijeni zuba.

Pitanja za lekare…

– Zdravlje iz usta takođe utiče na žensku plodnost i danas žene imaju mnogo problema da zatrudne. Na to dosta utiču problemi sa zubima, karijes, nagomilane naslage i bolesti desni – rekla je Jelena i zatim preporučila pratiocima da zube peru nežno, „pokretima kiša pada, trava raste“.

PROČITAJTE I OVO

STIŽE NOVA POŠAST KOJOJ NEMA LEKA: OVO je opasnije i od CORONE?! (FOTO)

PRVI TURNIR NAKON PANDEMIJE: Mladi Kecmanović doživeo poraz!

HRVATSKA EKONOMIJA U PROBLEMU! Ulazi u naglu recesiju! Čak 63% firmi neće izdržati ako dođe do drugog talasa korone!

JOŠ JEDNA BORBA IZGUBLJENA: U Crnoj gori preminula osoba od posledica COV-19

ITALIJANKA OTETA PRE 18 MESECI U KENIJI! Evo šta se desilo sa njom

Prof dr Ivan Tulić, ginekolog i bivši član Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju, kaže za Kurir da se ni u jednom udžbeniku higijena usta i zuba ne pominje kao bilo kakav relevantan faktor kada je u pitanju plodnost.

– Naravno da je bitno da ljudi vode računa i održavaju higijenu usta, međutim, ne postoji nikakva uzročno-posledična veza između toga i neplodnosti. Statistika kaže da se u oko 40 odsto slučajeva problem javlja kod muškaraca, od 40 do 50 odsto je problem kod žena, a u jednoj trećini slučajeva problem s neplodnošću imaju oba partnera. Kod žena su glavni uzroci neplodnosti problemi vezani sa jajnicima, matericom, jajovodom, kao i hormonalni i imunološki problemi – objašnjava dr Tulić.

On navodi da u svetu postoje i siromašne nacije koje nemaju razvijenu svest o značaju higijene usta, a imaju visoki prirodni priraštaj.

– Ovakvim pitanjima bi trebalo isključivo da se bavi struka, i to oni koji imaju dugogodišnje iskustvo baš u toj oblasti, jer su građani koji nisu dobro informisani u riziku da takva nestručna objašnjenja prihvate kao činjenicu – zaključuje dr Tulić.

Jelena je u svom nastupu na Instagramu zaključila i da treba izbegavati korišćenje SPF faktora i krema za sunčanje jer nas crvenilo upozorava da treba da se sklonimo sa sunca.

– Crvenilo je znak da je koža već oštećena. Sunčanje i antisolarna zaštita su veoma kompleksna pitanja kojima se bave najviši naučni krugovi u svetu i vrlo je opasno da neko tek tako daje savete, bez ikakvog većeg znanja o tome – kaže za Kurir dermatolog dr Gorana Isailović i dodaje da bi za sve nas bilo najbolje kada bi svako samo radio svoj posao.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter