Izvor:
04.04.2017 u 15:56
0

OBAVEZNO PROČITAJTE: Kako utiče vaš Rh negativan faktor na trudnoću!

Saznale ste da ste trudne, uradile ste proveru krvne slike i neophodno određivanje krvne grupe i saznali da imate Rh negativan faktor. Znate da to može da donese određene komplikacije, ali niste baš sigurni šta to tačno znači. U današnjem tekstu otkrivamo vam upravo to – šta negativan Rh faktor znači ako ste trudne!

Šta je negativan Rh faktor?

Rh faktor je zapravo protein koji se nalazi na površini crvenih krvnih zrnaca. Osobe sa pozitivnim Rh faktorom (oko 85% svetske populacije) poseduju taj protein, dok one sa negativnim Rh faktorom taj protein zapravo nemaju.

Šta može biti problem u trudnoći?

Ukoliko ste vi Rh negativni, ali je i vaš partner, nema nikakve brige jer će i vaša beba imati Rh negativan faktor. Ali ako ste vi negativni, a vaš partner je pozitivan, beba može biti i jedno i drugo. Problem nastaje – a nazvan je Rh bolest, kada je majka negativna, a beba pozitivna.

Poput autoimunih bolesti dešava se to da majčin organizam pomenute proteine u bebinim crvenim krvnim zrncima (Rh faktor) prepoznaje kao strano telo, tj, infekciju i otpočinje odbrambeni mehanizam. Majčin organizma stvara antitela za Rh faktor preko placente dolaze do bebinih crvenih krvnih zrnaca i uništavaju protein. Ovo može izazvati posledice poput anemije, žutice, zastoja u radu srca, uvećanja organa i u najgoroj soluciji smrti bebe. U prvoj trudnoći ne postoji NIKAKV rizik da će doći do napada na bebina crvena krvna zrnca jer u majčinom telu JOŠ UVEK ne postoje antitela. Antitela se stvaraju pri direktnom kontaktu majčine i bebine krvi koji se dešava tokom porođaja, eventualno ako se radi amniocinteza. Zato kod žena koje imaju negativan Rh faktor amniocinteza se izbegava ili radi pod posebnih okolnostima.

Problem nastaje kod sledećih trudnoća, jer je sa prvom trudnoćom, tačnije porođajem i kontaktom majčine i bebine krvi porasla osetljivost majčinog tela na Rh pozitivan faktor istvorila su se antitela za Rh protein. To konkretno znači sledeće – u prvoj trudnoći sa Rh pozitivnom bebom nećete imati baš nikakav problem, ali u vašem organizmu ostaje ,,okidač'' za drugu trudnoću, jer će tada vaše telo odmah upaliti ,,alarm'' za Rh pozitivan faktor koji će možda imati vaša druga beba. I tu mogu nastati komplikacije o kojima smo ranije pisali.

Tretman

Ipak, ako imate Rh negativan faktor NEMOJTE DA PANIČITE! To ne znači da ne smete da ostanete trudne po drugi ili treći put. Postoje tretmani kojima se u potpunosti sprečava proizvodnja antitela na Rh faktor i rizik od mogućih komplikacija smanjuje na minimum. Ipak je ovo 21. vek i medicina je itekako napredovala, zato nema razloga za brigu. Žena se tretira Rh immunoglobulinom koji sprečava proizvodnju antitela koja napadaju crvena krvna zrnca vaše bebe. S obzirom na to sa se Rh faktor bebe zapravo ne proverava u toku trudnoće, Rh negativne mame će primiti tretman u svakom slučaju, bez obzira na to da li je beba negativna ili pozitivna.

Tretman podrazumeva jednu injekciju Rh immunoglobulina tokom 27. nedelje vaše prve trudnoće i jednu ubrzo nakon porođaja. Neki doktori drugu injekciju daju samo ako se ispostavi da je beba rh pozitivna, dok će je drugi prepisati bez obzira na to.

Nadamo se da smo vam razjasnili šta znači ako ste trudni i Rh negativni i da smo umirili vaše strahove. Nema razloga za brigu, bitno je samo da ispoštujete sve što vam lekar preporuči i propiše kao neophodno.

Izvor: mogujatosama.rs
Foto: Twitter/mom_junction

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter