Izvor: NAJBOLJA MAMA NA SVETU
16.03.2024 u 13:50
0

SAVET PSIHOLOGA NA RADNOM MESTU: Šta kad koleginica zagorčava život?

Sve počinje odmeravanjem od glave do pete, a može da se nastavi neprijatnim komentarima i u nekim slučajevima da stigne čak i do mobinga. Komentari, dobacivanja, oštri pogledi i smicalice otežavaju radni dan i imaju negativan uticaj na produktivnost i raspoloženje. Zašto se uopšte javljaju ovi sukobi među ženama? Sve počinje odmeravanjem od glave do pete, a može da se nastavi neprijatnim komentarima i u nekim slučajevima da stigne čak i do mobinga. Komentari, dobacivanja, oštri pogledi i smicalice otežavaju radni dan i imaju negativan uticaj na produktivnost i raspoloženje. Zašto se uopšte javljaju ovi sukobi među ženama?

1.Borba za moć

Upada u reč tokom sastanka, dovodi te u nezgodan položaj pred klijentima, priča drugim kolegama tvoje razgovore koje je načula prisluškivanjem.

Žena se često ponaša drugačije na poslu od onoga kakva je stvarno. Dok je kod muškaraca konkurentnost urođena, žena koja se suočava sa tipično muškim vrednostima, kao što su racionalnost, logika i agresivnost, lako može da pretera. Za žene je, uostalom, teže da se dokažu na poslu i obično imaju manje mogućnosti da napreduju. Upravo situacije ovog tipa pogoduju razvijanju teških i zaraćenih odnosa. Istovremeno, ona otkrivaju nesigurnost, sumnju u sebe i strah od poređenja.

LJUBOMORA NA POSLU: Osećaj zavisti se drugačije ispoljava kod muškaraca i kod žena

2.Ljubomora

Najčešći znaci ljubomore među koleginicama su neotpozdravljanje, ignorisanje i kiseli komentari.

Šta god da je razlog, ljubomora je prirodan osećaj, dosta raširen među ljudima. Ljubomora može da bude i pozitivna ako nam dopušta da se popravimo i bolje shvatimo šta je ono što bismo želeli. Međutim, može da bude znak inferiornosti i potrebe da se po svaku cenu brane sopstveni postupci i sposobnosti. U ovom slučaju se manifestuje negativnim ponašanjem.

3.Omalovažavanje

Često naiđe ona koleginica koja jedva čeka da zada nizak udarac. Obično je cilj povrediti “suparnicu” minirajući njenu sigurnost u samu sebe.

Ovakvo ponašanje veoma često prikriva nedostatak ličnog samopouzdanja. Druga osoba se povređuje oružjem koje je dovelo do ličnog problema. Ova pojava se može dovesti u vezu žene sa ocem. Ako otac nije pružao podršku i ohrabrenje u teškim trenucima, doprineo je razvoju kompleksa.

3.Ogovaranja

Ogovaranja su naročito raširena među koleginicama i upravo zbog toga ne treba na njih previše obraćati pažnju. Važno je samo da ne prerastu u uvrede ili klevete.

Može da pomogne činjenica da je najveći broj ovih situacija izazvan divljenjem.

Kako da se ponašate u sličnim situacijama?

Budite kulturni i rešavajte stvari od početka

Konflikte je bolje rešavati u startu, pre nego što prerastu u pravi rat. Suočite se odmah sa koleginicom, ali bez prebacivanja krivice i bez otkrivanja slabih tačaka. Biće dovoljno pitanje: “U čemu je problem?” ili je preseći pohvalom “Bravo, odmah si shvatila da …”.

Takođe, razgovor sa drugim kolegama o problemu može da otkrije pogled iz drugog ugla koji daje vredan materijal za razmišljanje i pronalaženje rešenja.

 

Ostavite probleme u kancelariji

Šta god se desi na poslu, treba i da se rešava na poslu. Ne vredi trpeti u kancelariji a iskaljivati bes na porodici i prijateljima. Samo ćete se osećati loše. Uostalom, zašto da drugi ispaštaju? Korisno je da ovi razgovori zaobiđu porodicu “u širokom krugu”, tako ćete i vi uspeti da se smirite.

Pretvorite situacije u nove šanse

Konflikti mogu da doprinesu našem ličnom razvoju. Pružaju nam šansu da bolje upoznamo sebe i pronađemo snagu za savladavanje novih prepreka, da postanemo aktivniji i izgradimo ciljeve. Bez upoređivanja sa drugima uvek bismo ostali isti. Kontrasti koji se javljaju s jedne strane otkrivaju naše granice, a sa druge nas uče da možemo bolje i više. Samo kada bolje upoznamo sebe uspećemo da objektivno i smireno primimo tuđu kritiku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter