Izvor: b92
16.03.2024 u 12:15
0

ZAŠTO SU CRNE PLOMBE ZABRANJENE: Toksične i visoko opasne

Savet Evropske unije i Evropski parlament doneli su odluku o zabrani amalgamskih zubnih plombi koje sadrže živu, a koja će stupiti na snagu 1. januara 2025. godine

Srebrne ili amalgamske plombe decenijama su bile osnovne u lečenju karijesa, a za izradu tih plombi koristili su se metali poput srebra, kalaja, bakra i žive.

Međutim, živa, koja je glavni sastojak plombe, izaziva zabrinutost, jer, iako se radi o malim količinama, ona se s vremenom nakuplja u telu, posebno u tkivima kao što su mozak i bubrezi.

O ovoj temi danas je u emisiji „150 minuta“ govorio Marko Gojnić, predsednik upravnog odbora Stomatološke komore Srbije, koji je najpre istakao zašto sada dolazi do ove promene.

 

OBIM STRUKA OTKRIVA O VAŠEM ZDRAVLJU: Evo koje brojke zvone na uzbunu

„Posle toliko godina urađene su brojne studije, koje su dokazale da za životnu sredinu amalgamske plombe mogu da budu poprilično štetne. Kada se vežu i završe svoju aplikaciju u ustima, one i nisu toliko štetne po organizam, ali štetne su za životnu sredinu prilikom njihovog skidanja. Tada se u ustima nalazi crni prah od njih, pomešan sa vodom, koji potom odlazi u kanalizaciju, a EU je donela odluke da se koriste određeni filteri kako taj prah sa metalima ne bi odlazio u reke“, priča Gojnić te se osvrće na nove materijale za izradu plombi:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter