Izvor: HappyBSC
28.01.2022 u 20:38
0

SAVRŠENI MEDENJACI: Nije mnogo komplikovano i prave se sa uživanjem

  • 165 gr meda,
  • 60 gr šećera u prahu,
  • 250 gr margarina ili putera, ja sam stavila margarin,
  • 1 jaje,
  • 1 prašak za pecivo i
  • 550 gr brašna
  • po želji cimet, može i ne mora, kao i začin za medenjake

Kraljevska glazura:

  • 1 belance i 250 gr šećera, to je iz originalnog recepta, ali sam ja imala manja jaja pa su i belanca bila manja i meni je išlo 2 belanca i 350 – 400 gr šećera u prahu, plus boje po želji.

Priprema:
Medu dodati šećer i mešati da se šećer sjedinini, otopi, pa dodati omekšali margarin pa opet mešati, ne mora da se skroz sjedini, samo da nema velikih grudvi, pa dodati jaje i opet mešati, pa pola mere brašna, cimet i opet mešati, pa prašak za pecivo iskoro svo brasno od 550 g.

Sad će već biti tvrdje neće biti za mućenje, ali i dalje mekano, lepljivo, pa po malo dodavati brašna i mesiti.

Može se potrošiti 520 gr ali ne znači da ćete i vi, zavisi da li stavljate puter ili je jaje krupnije, možda bude i 560gr, ali to mera, tako oko 550 gr.

Kada umesite treba da bude mekano i skoro lepljivo, najbolje završiti mešenje na stolu.

Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena.

Može da stoji oko 2 sata i bude  super, posle samo posuti brašnom sto i razvući pa modlicama vaditi medenjake. 

Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli.

Glazura – belance ulupti pa dodati 200 gr šećera, treba da je gusce od jogurta i onda dodati boju koju hocete, podeliti smesu, na nekoliko činijica i dodati boje pa umutiti. Ako su tečne kada umutite dodate kašiku šećera u prahu u smesu. Sipati u kese za zamrzivač pa odseći vrhove 2mm, da kada stisnete ono polako izlazi napolje. Dalje je sve mašta.

Savet: Kada želite da obojite ceo medenjak uradite ivice prvo, polako i pažljivo pa sa čačkalicom ili nečim sličnim po celom medenjaku, nakon toga protresite medenjak levo desno da bi se ta masa odgore izjednačila svuda, pa stavite u frižider da se stegne i onda odgore ga šarajte da vam se boje ne bi topile jedna u drugu. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter