Izvor: RT Balkan
29.01.2024 u 22:49
0

PRAVILO PET SEKUNDI: Da li smemo da jedemo hranu koja je pala na pod?

U mnogim domaćinstvima, kao i u kuhinjama restorana povremeno ćemo čuti se ukućani ili zaposleni pridržavaju „pravila pet sekundi“. Drugim rečima, ako hrana padne na pod, imamo najviše pet sekundi da je spasemo i ona se tada smatra da je bezbedna za konzumaciju. Da li ovo mišljenje zaista ima smisla ili je ipak ustaljeni mit u kog mnogi od nas veruju?

MESEČEVA DIJETA: Možete izgubiti i do 3,5 kilograma za jedan dan

Dogodi se da ispustimo keks ili parče hleba na pod. Podignemo ispuštenu hranu, malo „dunemo“ u nju kako bismo očistili prašinu i nastavimo da jedemo. Ovo nepisano pravilo koje podrazumeva da možemo da konzumiramo neka jela koja su bila na podu najviše pet sekundi često svi promenjujemo, ali da li su takvi zalogaju zaista zaštićeni od bakterija?

Bakterije se prenose brže nego što mislimo

Da li će hrana da se kontaminira zavisi od toga što je od hrane palo na pod i na kakvu površinu. Stručnjaci ističu da je potrebno nekad manje od sekund da bakterija „uradi svoje“ i da ne bi trebalo da preuzmemo takav rizik. Vlažne sredine, posebno one u kuhinjama, veoma su pogodne za brži razvoj i prenos mnogih bakterija, jer kako je poznato upravo vlaga olakšava njihovo kretanje sa površine na hranu.

„Ukoliko vam je nešto od hrane ispalo na pod, bar ga operite. Bakterije su svuda, a 10 vrsta, uključujući ešerihiju, izazivaju bolesti koje se prenose hranom, kao što su groznica, dijareja i simptomi slični gripu“, kaže Rut Frečman, dijetetičar.

Naučnici su jasni i ističu da ipak moramo da budemo oprezni kada imamo nameru da jedemo hranu koja je pala na pod.

Sa poda na hranu  – manje od pet sekundi

Pravilu pet sekundi posebnu pažnju su dali i stručnjaci sa Univerziteta Ilinois. Naime, uzorci sa čistih podova u labaratoriji, kafiteriji, spavaonicama pokazivali su mali broj mikroorganizama, govorili su rezultati. Treba imati na umu da je studija sprovedena samo na čistim, glatkim i grubim pločicama, ali ne na tepihu, vlažnim podovima.

„Mislim da su podovi bili sa manje mikroba jer su bili suvi i čisti. Većina patogena poput salmonele, listerije ili ešerihije koli ne mogu tek tako da preživi bez vlage“, prokomentarisala je naučnica Meredit Igl.

Dalje je ispitivanje teklo u smeru da su kolačići i gumene bombone, koje su korišćene u istraživanju, stavljene na pločice „prekrivene“ izvesnim količinama ešerihije: „Videli smo da prenos klica traje manje od pet sekundi“, kaže naučnica.

Zanimljivo je da je u okviru ovog ispitivanja, čak 70 odsto žena i 56 odsto muškaraca reklo da su upoznati sa pravilom pet sekundi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter