Izvor: Kurir
26.02.2024 u 22:39
0

RAK PLUĆA je izlečiv samo kada se otkrije na vreme: Ovi simptomi neka budu signal da se odmah javite lekaru

Po stopi smrtnosti od raka pluća i dalje smo na neslavnom prvom mestu, a po stopi obolevanja takođe smo u evropskom vrhu. Primarijus doktor Goran Stojanović, specijalista pneumofiziologije sa Instituta za plučne bolesti Vojvodine, Sremka kamenica, za Zdravlje Kurir govori o prvim upozoravajućim simptomima ove bolesti, o prevenciji i inovativnim terapijama.

Koji su prvi simptomi koji mogu da ukažu na rak pluća?

 Prvi simptom je kašalj koji traje nešto duže, neodređeni bolovi, oticanje zglobova koji nisu oticali do tada, iskašljavanje i sukrvica, a vi ste u rizičnoj grupi. Dakle, stvari koje nisu uobičajene. Nije normalno da kašljete svaki dan ili da se ujutro nakašljete i vidite sukrvicu. Dakle, ukoliko postoji gensko opretećenje za maligne bolesti onda je prevencija u smislu rendgena pluća u ovom slučaju, broj jedan – kaže prim. dr Stojanović.

Prvi simptom raka pluća je kašalj koji traje nešto duže, neodređeni bolovi, oticanje zglobova koji nisu oticali do tada, iskašljavanje i sukrvica.

Gde je Srbija kada je u pitanju broj obolelih od raka pluća i da li je napredovao program skrininga koji je počeo da se sprovodi u Vojvodini?

– Mi smo nažalost dostigli to neslavno prvo mesto kada je u pitanju stopa umiranja od ove raka pluća. Po stopi obolevanja i dalje smo, što se Evope tiče, u rangu sa Mađarima, dakle među vođećim zemljama. Moje mišljenje je da i dalje svest kod naših ljudi, što se tiče primarne i sekundarne prevencije, nije dovoljno zastupljena u Srbiji – upozorava prim. dr Stojanović.

Prema njegovim rečima primarna prevencija je svakako zabrana pušenja, a sekundarna prevencija jeste skrining koji se sprovodi na teritoriji Vojvodine u organizaciji pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

– Od prošle godine skrining se proširio na Suboticu, a od ove godine bi trebalo i na Vrbas. I ono što već pokušavamo je da to postane nacionalni skrining, a ne samo pilot program i mislim da tu ima pomaka jer je formiran tim za nacionalnu strategiju za borbu protiv malignih bolesti gde je jedna od tačaka skrining za karcinom pluća – kaže prim. dr Stojanović

Koje grupe pacijenata bi trebalo da se češće kontrolišu?

– U Srbiji imamo više od 65 odsto pacijenata koji se u momentu otkrivanja nalaze u proširenom stadijumu bolesti, odnosno četvrti i treći B stadijum. Pacijenti koji znaju da imaju porodično oprerećenje potrebno je da krenu da se redovnije kontrolišu, naročito ljudi koji su prešli 50. godinu života i pušači su. Tada treba da se radi ako ne niskodozni skener, onda rendgen pluća, čak i kada nemaju simptome – savetuje prim. dr Stojanović.

Rak pluća je najčešće dijagnostikovan rak kod muškaraca i čini 14,3 odsto svih novih slučajeva raka i 21,5 odsto svih smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca.

Ima li pozitivnih pomaka kada su u pitanju inovativne terapije za lečenje raka pluća?

– Što se tiče terapija, prvi biološki lek je došao još 2011. godine, a prva imunoterapija o trošku fonda krenula je 2020. godine. Mi smo zadovoljni sa ovom novom listom lekova jer imamo još jedan lek što se tiče mono-imunoterapije. Takođe, dobili smo i kombo imunoterapiju za pacijente koji imaju proširenu bolest, ali veliki maligno opterećenje, tj. više metastatskih mesta, i ona se kombinuje u startu sa hemioterapijom. Takođe, ušao je na pozitivnu listu lek treće generacije, biološka terapija, ali u prvoj liniji.

Izlečenje je moguće samo ako se rak otkrije na vreme

Doktor Stojanović ističe da o izlečenju od raka pluća možemo da govorimo samo ako je on otkriven u prvoj ili drugoj fazi. Ipak, za pacijente u poodmaklim fazama bolesti, uz nove terapije, dolazi do produženja životnog veka i po nekoliko godina.

– Sve ovo tiče se lečenja pacijenata u trećem B i četvrtom stadijumu gde govorimo o preživljavaju. Ono sada više nije na nivou oko godinu dana nego i više godina. Ovi pacijenti se vraćaju u normalan život, ali su i dalje u strepnji od karcinoma koji nije izlečen. A o izlečenju možemo da govorimo u prvom i drugom stadijumu bolesti. Tada govorimo da smo operisali i izlečili karcinom. Tako da moramo da se vratimo na primarnu i sekundarnu prevenciju i da razmišljamo o tome – zaključuje prim. dr Stojanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter