Izvor: b92
03.11.2023 u 19:53
0

U Srbiji prvi put otvorena ambulanta kardio-onkologije : Evo gde mogu da se leče ljudi sa onkološkim problemima

U Srbiji je prvi put otvorena ambulanta kardio-onkologije i nalazi se u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa". Stručnjaci u toj oblasti radiće sa zajedničkim ciljem da pacijent ima što kvalitetniji život.

Dr Višeslav Popadić, kardiolog, i dr Zoran Andrić, načelnik onkologije KBC Bežanijska kosa, koji je najpre istakao da je ova klinika prepoznata od Republičkog fonda kao referentna ustanova, zajedno sa Institutom za onkologiju.

„Sa stalnim porastom boja obolelih na našem odeljenju, javljaju se i razne komplikacije iz oblasti kardiologije. Tako da je naša direktorka, docent Marija Zdravković prepoznala našu potrebu i zahteve te je otvorena posebna kardiološka ambulanta za onkološke pacijente“, rekao je Andrić, dok je Popadić objasnio da nema toliko često onkoloških pacijenata koji dobiju i kardio-vaskularne tegobe usled bolesti.

„Nije to toliko čest slučaj, ali je veoma značajno monitorisati one pacijente koji su u povišenom riziku razvoja kardiotoksičnosti. Razvili smo zato sistem za praćenje takvih pacijenata, koji je odnedavno u funkciji u našoj ustanovi. Kardio-onkologija se razvila kao grana, tako da imamo razvijene sisteme za praćenje kardiotoksičosti i takvih pacijenata, a imamo i savremene modele za praćenje odnosno telemonitore. Jedan takav sistem je kod nas u funkciji od pre nekoliko dana“, kaže Popadić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter