Izvor: klix.ba
06.09.2023 u 16:24
0

Vreme provedeno ispred ekrana usporava decu u razvoju i komunikaciji

Deca koja provode sate ispred ekrana mogla bi da nauče da rešavaju probleme i sporije komuniciraju, upozorava studija.

Naučnici kažu da što su jednogodišnjaci više gledali u ekrane, to je veći efekat na njihov razvoj.

Oni koji su gledali televiziju ili tablet više od četiri sata dnevno tokom prve godine života imali su zastoje u razvoju. Međutim, nakon četvrte godine, njihove društvene i lične veštine i rešavanje problema su se podudarali sa vršnjacima.

PIJETE LI VODU TOKOM JELA? Ovo su tri mita o pijenju tokom OBROKA!

Stručnjaci su primetili da su se jezičke veštine neke dece poboljšale ako su se njihovi ekrani koristili u obrazovne svrhe.

Studiju na 7.097 dece sproveo je Univerzitet Tohoku u Japanu. Roditelji su popunjavali upitnike prateći razvoj svog deteta.

Autor studije dr Taku Obara je zaključio da je „povećano vreme ispred ekrana u prvoj godini bilo je povezano sa razvojnim kašnjenjima u komunikaciji i rešavanju problema u uzrastu od dve do četiri godine“, prenosi portal.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter