Izvor:
14.09.2016 u 13:15
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Rodio se TIRKE – jedno od NAJOŠTRIJIH pera srpskog novinarstva (VIDEO)

Na današnji dan 1941. godine rođen je Bogdan Tirnanić, istaknuti srpski novinar, esejista, publicista i filmski kritičar.

Ovaj čuveni Beograđanin pohađao je Desetu beogradsku gimnaziju, ali nikada nije maturirao. Prvi članak objavio je za "Susret", list Saveza omladine Beograda, 1960-ih. Dve decenije radio je u "NIN"-u, u kojem je bio urednik kulture i jedno vreme i glavni urednik. Pisao je i za "Borbu", "TV reviju", "Oko", "Književnu reč", "Telegraf", "Dnevni telegraf", "Nedeljni telegraf", "Nacional", "Kurir" i "Pres", kao i u mnogim listovima nekadašnje Jugoslavije.

Radio je na Televiziji Beograd, kao i na Televiziji Politika, gde je bio zamenik urednika. Bio je glavni urednik časopisa "Nju moment", kao i kreativni direktor agencije "Sači i sači". Čuveni Tirke bio je i filmski kritičar, po mišljenju mnogih najbolji u Srbiji.

Autor je knjige "Kratak kurs umiranja".

Tirnanić je dobitnik brojnih stručnih nagrada, među kojima i priznanja Udruženja novinara Srbije "Laza Kostić" za najboljeg komentatora i nagrada "Jug Grizelj" i "Veselko Tenžera".

Bio je oženjen glumicom Darom Džokić, sa kojom ima ćerku Jovanu.

Preminuo je 2009. u 68. godini u Urgentnom centru. Povodom vesti o njegovoj smrti, tadašnji predsednik Srbije izjavio je:

Nedostajaće nam i njegovo britko analitičko pero i duh dorćolskog šmekera kojima je obeležio vreme u kojem je živeo.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu Happy televizije.

HappyTv.rs
Foto: YouTube Printscreen/Prostorni Aktivista

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter