NARODNA BIBLIOTEKA SRBJE: Obeležen međunarodni dan arapskog jezika!

Međunarodni dan arapskog jezika obeležen je sinoć u Narodnoj biblioteci Srbije, u organizaciji Arapskog kulturnog centra i u saradnji sa Savetom arapskih ambasadora u Beogradu.

Prisutne je pozdravio ambasador Palestine i predsednik Saveta Mohamed Naban, koji je podsetio da arapski jezik živi više od 3.000 godina i da se neprestano razvijao prenoseći i uticaje drugih jezika i kultura.

- Arapski jezik je preneo kulture drevnih civilizacija i opstao je zahvaljujući neprestanoj modernizaciji -  rekao je Naban.

On je kazao da je arapski jezik bio izložen i napadima ekstremističkih grupa koje su vođene pogrešnim verskim i političkim idejama, i podsetio na reči čuvenog arapskog istoričara, filozofa i sociologa Ibn Halduna: "Ako želiš da vladaš nekim narodom i da ga kontrolišeš, dovoljno je da svaku lošu ideju upakuješ u verski omot".

- To se danas dešava u arapskom svetu, ali uveren sam da će Arapi povratiti svoju ulogu u gradnji svetske civilizacije. Arapski jezik objedinjuje sve Arape i on je kao globalna kuća svih Arapa - istakao je Naban.

Pomoćnica ministra kulture za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean rekla je da je arapski jezik jedan od najrasprostranjenijih jezika u svetu i da je u najširoj upotrebi od jezika semitske grupe sa više od 422 miliona ljudi koji ga govore.

- Arapski jezik vremenom je stekao uzvišen status, a istovremeno postao jezik politike, nauke, književnosti, posebno poezije. Bogatstvo arapskog jezika je neposredno ili posredno ostavilo traga i u drugim jezicima u islamskom svetu kao što su turski, persijski, malajski, indonežanski, kao i u afričkim, ali i evropskim, posebno u španskom, portugalskom i danas je jedan od šest službenih jezika sistema Ujedinjenih nacija - istakla je Drača Munteanuova.

Ona je naglasila da jezik nije samo sredstvo komunikacije, već i prenosilac kulturnih izraza i izražavanja kulturnog identiteta, sistema vrednosti i vizije sveta.

- On u sebi objedinjuje kulturnu raznolikost i održava dijalog među civilizacijama, kao spona koja omogućava neposrednije odnose među drustsvima i bogatiju raznolikost izraza i interakcije, rzamenu podrške i osnaživanje međusobnih veza. Arapski jezik je odigrao važnu ulogu i u dijalogu različitih kultura na Putu svile - koristio se još tada na tri kontinenta , rekla je Drača Munteanuova.

Miljana Šurlan je rekla da Narodna biblioteka Srbije ima oko 1,3 miliona zapisa u elektronskom katalogu, od njih 800 jedinica čine potpuni ili delovi prevoda sa arapskog jezika, a 319 zapisa su publikacije na arapskom jeziku. 

U proteklih godnu dana je, prema njenim rečima, izašla 21 publikacija koja ima veze sa arapskim jezikom - osam je na arapskom jeziku, a 13 je prevedno sa arapskog.

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro