Starim studentima još godina da završe fakultet!

Stari studenti dobiće još godinu dana da završe studije, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koje je danas usvojio skupštinski Odbor za obrazovanje.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da stari studenti dobijaju još godinu dana da završe studije, ali da nema zakonskog osnova da se rok za završetak studija produži i prvoj generaciji "bolonjaca".

- Poslaću preporuku svim fakultetima da im ne naplate reupis i na taj način da im oni produže rok. To sam uradio i pre dve godine i tada je preporuku poslušalo 70 odsto fakulteta. Nisu poslušali samo oni kojima je novac najvažniji - rekao je ministar.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je da će ta stranka uložiti amnadman da se izbrišu bilo kakvi rokovi za završetak studija starih studenata i da to pravo traje sve dok ne završe studije.

- Mislim da nema smisla da se sastajemo svakog septembra i pričamo o prudužetku roka - rekla je Jerkov.

Poslanik SNS Marko Atlagić kaže da je na početku bilo 24.000 starih studenata, da je zatim taj broj sveden na 12.000, a da ih je sada oko 6.000.

- Mislim da će taj broj za godinu dana biti sveden na minimum - rekao je Atlagić i dodao da se zalaže da se starim studentima godinu po godinu produžava rok za završetak školovanja. Da rok bude ograničen na godinu dana kako bi ih motivisali da rade.

Izmenama zakona predviđeno je i da se priznaju osporeni doktorati steceni na fakultetima koji u momentu izdavanja diploma nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih, odnosno doktorskih studija.

Komisije za akreditaciju (KAPK) je osporila 103 diplome stečene na 22 privatna fakulteta, ali se pretpostavlja da je takvih diploma mnogo više.

Ministar je rekao da je priznavanje diploma jedini način da se izbegnu brojne tužbe koje bi usledile.

Šarčević kaže da je izmenama Zakona o visokom obrazovanju još predviđeno da su ustanove odgovorne ukoliko upišu studenta na, recimo, doktorske studije a da nije završio prethodni nivo studija.

 

Izvor: Blic.rs
Foto: Facebook/Indeks-202-

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:0 Vesti
14:05 Parovi - Nedeljni ručak
16:40 Čađava mehana
17:30 Telemaster
18:25 Ela Ela Show
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live