INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE "DR MILAN JOVANOVIĆ BATUT": Jedna osoba preminula od posledica groznice Zapadnog Nila!

 

 

 U Srbiji je jedna osoba preminula od posledica groznice Zapadnog Nila, a registrovano je još 28 obolelih, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Reč je o osobi muškog pola, starosti 84 godine, iz Novog Sada.

 Do sada je prijavljeno 10 osoba u Južnobanatskom okrugu, 10 u Beogradu, šest u Južnobačkom okrugu, dva u Sremskom i jedna u Podunavskom okugu obolela od tog virusa, a oboleli su starosti od 31 do 84 godine.

U periodu od 2012. do 2017. godine na teritoriji Srbije je registrovano 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, sa 61 smrtnim ishodom.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca.

 Većina osoba, čak 80 odsto, inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti, a kod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 odsto, simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom, a kod manje od jedan odsto ljudi dolazi do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, koji zahteva hospitalizaciju.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost