Izvor:
22.10.2018 u 11:30
0

PESKOV: SAD krše odredbe sporazuma o uništavanju raketa!

SAD krše odredbe sporazuma o uništavanju raketa kratkog i srednjeg dometa (INF), dok Rusija nastavlja da poštuje taj dokument, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov

"(Ruski) predsednik (Vladimir) Putin izričito je u više navrata odbacio optužbe protiv Rusije u pogledu kršenja sporazuma INF", rekao je Peskov.

On je ocenio da bi najavljeno povlačenje SAD iz sporazuma "učinilo svet mnogo opasnijim".

Američki predsednik Donald Tramp rekao je krajem nedelje da će se SAD povući iz sporazuma o uništavanju raketa kratkog i srednjeg dometa, jer Rusija navodno krši taj sporazum.

Međutim, američki predsednik nije, ponudio nijedan primer tog kršenja.

"Rusija krši sporazum. Oni ga krše godinama", izjavio je Tramp posle mitinga u subotu u Elku, u Nevadi i istakao da SAD "(Rusima) neće dozvoliti da krše nuklearni sporazum".

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.500 km, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

Kako je Tramp rekao, sporazum je ograničavao SAD da razvija novo oružje, ali će Amerika početi da ga razvija osim ako se Rusija i Kina ne izjasne da neće posedovati ili razvijati oružje.

Kina, inače, nije deo tog sporazuma, podsetila je američka agencija.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton počeo je danas posetu Moskvi.

Peskov je rekao da su ruski zvaničnici nestrpljivi da čuju Boltonovo objašnjnje Trampove odluke.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Evrensel Gazetesi

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter