Izvor:
13.05.2019 u 07:59
0

MOGERINI UOČI SASTANKA EU-POMPEO: „Podržavamo Iranski sporazum…“!

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federika Mogerini izjavila je da će se danas u Briselu sastati predstavnici država članica EU koje podržavaju nuklearni sporazum s Iranom kako bi razgovarali o opstanku tog pakta, uoči današnjeg dolaska u prestonicu Unije državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Mi ćemo nastaviti da u potpunosti podržavamo nuklearni sporazum s Iranom – kazala je Mogerinijeva pre početka sastanka sa ministrima spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Ona je rekla da će razgovori biti usredsređeni na način "kako nastaviti na najbolji način sa podrškom punoj primeni nuklearnog sporazuma".

Prethodno je objavljeno da će Pompeo danas s evropskim zvaničnicima razgovarati o Iranu i drugim pitanjima pre nego što nastavi putovanje ka Rusiji, gde bi sutra u odmaralištu Soči trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Podseća se da su prošle nedelje evropske zemlje saopštile da žele da očuvaju nuklearni sporazum s Iranom, ali su odbacile "ultimatume" Teherana, nakon što je Iran smanjio ograničenja vezana za nuklearni program i zapretio potezima kojima bi mogao da prekrši međunarodni pakt iz 2015. godine.

Prošlonedeljna objava Irana o smanjenju ograničenja u pogledu skladištenja nuklearnih materijala bila odgovor na američke sankcije koje su nametnute nakon što je predsednik SAD Donald Tramp povukao tu zemlju iz sporazuma sa Teheranom pre godinu dana.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter