Izvor:
14.12.2019 u 08:39
0

DEPRESIJA KOD MUŠKARACA: 6 malo poznatih simptoma!

Simptomi depresije nisu uvek crnobeli, naročito kad je reč o muškarcima.

Mnogi muškarci smatraju da moraju biti "snažni" i da u svakom trenutku moraju da kontrolišu svoje emocije, zbog čega im je teško da priznaju kada osete bespomoćnost, tugu ili očaj.

Upravo zbog za veliki broj njih postoji rizik od dijagnoze depresije.

Depresija nije znak slabosti ili neuspeha – to je izlečivo stanje koje pogađa milione ljudi. Klinička depresija obično izaziva tugu i gubitak interesovanja za omiljene hobije i posao, ali se može manifestovati na mnogo načina.

Predstavljamo vam neke od skrivenih simptoma depresije:

Bes

U ovu kategoriju spadaju mnoge emocije, poput osetljivosti, iritiranosti, gubitka smisla za humor, nasumičnih izliva agresije zbog sitnica, negativnog razmišljanja, verbalnog ili fizičkog napadanja na druge…

Muškarci emocionalnu komponentu tuge obično iskuse kroz iritiranost i negativno razmišljanje. To znači da imaju vrlo “kratak fitilj” i da brzo “gube živce”.

Nesmotreno ponašanje

Nesmotreno ponašanje je čest simptom depresije kod muškaraca. Depresivni muškarci se mogu iznenada zainteresovati za ekstremne sportove, alkohol ili narkotike, neopreznu vožnju ili seks bez zaštite.

Fizički bol

Depresija može izazvati i fizičke tegobe, a mnogi osećaju probleme sa organima za varenje – zatvor, dijareju, gorušicu, bol u stomaku, mučninu, ali i opšti umor, insomniju, preteranu pospanost i hronične glavobolje.

Hronični bol i poremećaji varenja idu ruku pod ruku s depresijom.

Stres

Stres može biti i okidač i posledica depresije. Muškarci češće pripisuju simptome depresije stresu, jer osećaju da je to društveno prihvatljiv način da objasne da nešto nije u redu s njima. Nekad tuga, očaj i negativno razmišljanje zaista dovode do stresa, jer osoba ne može da se pomiri sa činjenicom da ne može da se izbori sa svojim osećanjima.

Nezainteresovanost za seks

Depresivni muškarci su uglavnom nezainteresovani za seks. Nekad su spremni da se upuste u razna rizična ponašanja kako bi skrenuli misli od patnje i bola.

Samoprezir

Nekada depresivne osobe osećaju samoprezir, što znači da svoje greške teško prihvataju, a u ekstremnim slučajevima čak mogu poželeti da naude sebi.

Nikad nemojte ignorisati ono što neko pokušava da vam kaže o svojim emocijama. Svačiji simptomi se mogu razlikovati i u tipu i u intenzitetu i zato je važno da osluškujete osećanja vam bliskih ljudi.

Izvor: lovesensa.rs
Foto:Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter