ČUVENA TURISTIČKA ATRAKCIJA: Sve što niste znali o Tadž Mahalu (FOTO)

 

Nijedan spisak svetskih arhitektonskih čuda ne može se sastaviti bez pomena Tadž Mahala.

Čim je ugledao persijsku princezu Ardžumand Banu Begum, princ Huram, koji je prilikom ustoličenja za cara dobio ime Šah Džahan, zaljubio se. Tek pet godina kasnije ju je oženio, 1613. godine. Iako je imao još dve supruge, za Džahana je ona do kraja života ostala jedina.

Zbog svoje neizmerne ljubavi prema njoj, nazvao ju je Mumtaz Mahal – ukras palate, a ona ga je, uprkos čestim trudnoćama, pratila na vojnim pohodima. Međutim, dok je na svet donosila njihovo četrnaesto dete, carica je umrla u Buranpuru 1630. godine.

Po nekim legendama, na samrti je od Džahana tražila da joj ispuni četiri želje: da joj podigne spomenik dostojan njene lepote, da se više nikad ne oženi, da bude dobar prema njihovoj deci i da na svaku godišnjicu njene smrt obiđe njen grob.

Šah je bio slomljen. Prestao je da se moli i nosi nakit, zapostavio je sve svoje obaveze i za nekoliko meseci osedeo. Ipak, u svojoj žalosti se setio obećanja koje je dao Mumtaz i započeo izgradnju možda i najlepšeg mauzoleja na svetu...

 

Veliki projekat

Prema nekim procenama, u izgradnji je učestvovalo više od 22.0020 ljudi. To uključuje slikare, klesare i mnoge druge zanatlije i umetnike.

 

Crni pandan

Sudeći po legendama, Šah Džahan je želeo da sebi sagradi mauzolej od crnog mermera – Crni Tadž Mahal – prekoputa čuvene građevine u Agri, na drugoj obali Jamune. Prvi zapis o tome potiče iz 1665. godine, kada je evropski trgovac Žan-Batist Tavernije zapisao ovaj podatak tokom svog boravka u Agri. U tome ga je navodno sprečio sin Aurangzeb, ali arheolozi nisu pronašli nijedan dokaz za bilo koju od ovih tvrdnji.

 

Ples boja

U različito doba dana i noći, u zavisnosti od toga kako sunce i mesec obasjavaju građevinu, Tadž Mahal izgleda kao da je različitih boja.  Neki tvrde da je te smene boja oslikavaju promenljivo raspoloženje žene, a posebno Mumtaz Mahal.

 

Duga izgradnja

Radovi na izgradnji jednog od najlepših mauzoleja na svetu počeli su oko 1632. godine i završili su 1653. godine.

 

Vredni slonovi

Po nekim izvorima, ljudi nisu bili jedini iscrpljeni radnici koji su stvarali veličanstvenu grobnicu za Mumtaz Mahal. U izgradnji je učestvovalo i višeod hiljadu slonova, koji su prenosili material. Mermer je prenet iz Makrane u Radžastanu, jaspis iz Pandžaba, a žad i kristal iz Kine. Tirkiz je donet s Tibeta, lapis lazuli iz Avganistana, safir sa Šri Lanke… Ukupno je 28 vrsta dragog i poludragog kamenja korišćeno za gradnju.

 

Odnos prema radnicima

Često se pominje da je Džahan maltretirao radnike, ucenjivao, ubijao, kao i da ih je sakatio kako više nikad ne bi moglo da naprave takvu građevinu. Ipak, za ovo nikada nisu pronađeni dokazi, a jedino što je sigurno jeste da su svi koji su učestvovali u radovima potpisali ugovore kojima su se obavezali da nikada neće napraviti slično zdanje. To su i ispunili.

 

Dugovečnost

Tadž Mahalu ne preti samo zub vremena: 1942. godine, vlada je naredila da se oko ove građevine postave skele kako japanski piloti ne bi primetili Tadž Mahal, a isto se dogodilo i 1965. i 1971. godine , tokom Indijsko-pakistanskih ratova. Najnovije pretnje su zagađenje životne sredine na obalama Jamune, kisela kiša, truljenje temelja usled povlačenja Jamune…

 

Svetski spomenik ljubavi

Tadž Mahal privlači veliki broj turista iz celog sveta. Unesko je 2001. godine objavio da je ovu građevinu posetilo više od dva miliona ljudi, a 2015. godine je taj broj porastao na oko tri miliona. Većina turista obilazi ovaj mauzolej u oktobru, novembru i decembru, a saobraćaj nije dovozvoljen u njegovoj blizini. Posetioci mu prilaze ili peške ili električnim autobusima.

 

Svete reči

Kao ukrasni elementi širom Tadž Mahala korišćeni su odlomci iz Kurana, a na samoj grobnici se može naći 99 imena Alaha.

 

Grobovi

Džahanova supruga sahranjena je unutar centralne građevine, u jednostavnoj kripti. Pored njenog je i grob njenog supruga – istog oblika, ali nešto veći. Oko njih je, po naređenju njihovog sina Aurungzeba napravljena čipkasta ograda od gotovo potpuno providnog mermera.

 

Izvor: National Geographic Srbija
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro