Izvor:
10.08.2018 u 14:33
0

SUZE SVETOG LAVRENTIJA: Ne propustite ovaj fenomen, pravac u prirodu za vikend i uživajte u nebeskom spektaklu! (VIDEO)

Perseidi, nebeski spektal u narodu poznatiji kao suze Svetog Lavrentija, dogodiće se u noći između 11. i 12. i 12. i 13. avgusta, kada će i učestalost zvezda padalica porasti.

– Ove godine aktivnost ovog roja biće relativno mala, pa ne treba očekivati previše, samo 60 meteora po satu – kaže Branko Simonović, iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Tokom godine moguće je posmatrati mnogo meteorskih rojeva, a najpoznatiji meteorski roj jesu Perseidi, jer su aktivni tokom leta, a najbolje se vide kada je nebo vedro.

– Uslovi za posmatranje ovog događaja biće odlični samo u prirodi, daleko od svetlosnog zagađenja gradova i naselja. Nažalost, stanovnici velikih gradova neće imate priliku da vide ovaj nebeski spetakl -objašnjava Simonović.

Prema njegovim rečima, posmatranje meteora predstavlja lepu priliku da uživate u neverovatno prirodnom fenomenu.

– Meteori se posmatraju iz ležećeg položaja, jer ćete tako videti najveći deo neba. Posmatranja može biti veoma zabavno, takođe i opuštajuće, ali i korisno, ukoliko se ispostavi da se želje koje zamislimo kada vidimo zvezdu padalicu ostvaruju – savetuje Simonović.

Kako kaže, Perseidi su meteorski roj kojima je radijant odnosno polazna tačka iz koje se šire, u sazvežđu Perseju, a vidi se svake godine u ovo doba, kada je aktivnost meteorskog roja od 90 do 120 meteora na sat.

– U međuplanetarnom prostoru kreću se krhotine, veoma mala tela, sa kojima se Zemlja ponekad sudari. Takvo telo se naziva meteorid. Pošto uleti u atmosferu ovo telo se usled trenja sa česticama vazduha veoma ugreje, a to se s površine Zemlje vidi kao svetli trag odnosno meteor ili zvezda padalica – objašnjava Simonović.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter