Izvor:
16.10.2019 u 20:34
0

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Egipatski arheolozi iskopali 20 drvenih sarkofaga (FOTO)

Egipatski arheolozi su otkrili više od 20 drvenih sarkofaga u blizini grada Luksora, a na njima su još vidljivi uzorci jarkih boja.

Sarkofazi su otkriveni u nekropoli Asasif koja se nalazi na zapadnoj obali reke Nil. Bili su poslagani u dva reda, jedan nad drugim.

Egipatsko ministarstvo antikviteta ovo otkriće nazvalo je jednim od najvećih i najvažnijih u poslednjih nekoliko godina.

Većina grobnica u nekropoli Asasif potiče iz kasnog razdoblja (664. – 332. godine p.n.e.) drevnog Egipta.

Međutim, tamo se nalaze i sarkofazi iz ranije, 18. dinastije (1550. – 1229. p.n.e.), kojoj su pripadali i poznati faraoni poput Hatšepsut, Amenhotepa III i Tutankamona.

Ministar antikviteta prošle sedmice je objavio da su arheolozi otkrili drevno "industrijsko područje" u zapadnoj dolini Luksora na kojem su se nalazili "objekti za skladištenje i čišćenje pogrebne opreme, s mnogo keramike iz 18. dinastije".

Više detalja o ovom neverovatnom nalazu ministarstvo će objaviti na konferenciji za novinare koja će biti održana u subotu.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter