Izvor: BSC HAPPY
08.01.2024 u 20:10
2

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Rusi su toliko usavršili dronove, da im PVO ne može ništa!

Kombinacija dronova i artiljerije pokazala se kao dobitna, svedoče izveštaji sa ukrjinskog fronta. Usavršavaju se i nove tehnike ratovanja o kojima su u večerašnjoj emisiji „Aktuelnosti“ govorili vojni istoričar Miloje Pršić, general dr Luka Kastratović i stručnjak za bezbednost Žarko Popović.

KASTRATOVIĆ: Rusi su usavršili dronove, Ukrajinska PVO ne može da ih eliminiše

– Rusi su usavršili dronove „lancet“, napravili su takve inovacije da ukrajinska PVO ne može da ih eliminiše. Oni pored toga što mogu da nose ubojita sredstva, pomožu artiljeriji tako što vrše izviđanje linije fronta i imaju precizne podatke na osnovu kojih artiljerija deluje precizno, da pogađa ciljeve. Stranci koje su Ukrajinci angažovali usavršili su se da brane mostove na reci, a Rusi su se specijalizovali da uništavaju te njihove punktove na mostobranima. Ukrajinci nisu uspeli da im se suprotstave u elektronskoj borbi. Ruski dronovi neutrališu Ukrajinsku odbranu – navodi general Luka Kastratović i dodaje da to potvrđuju i ruski i američki izveštaji, kao i da pojedini američki stručnjaci priznaju da je rat u Ukrajini izgubljen.

Dejstvo ruske artiljerije je brzo i precizno u određenim delovima specijalne vojne operacije, međutim to nije odlika cele specijalne vojne opracije, to nije nešto što Putin nije od početka zagovarao, vidimo u Soledaru i Bahmutu to nije urađeno brzo.

PRŠIĆ: Rusi trenutno imaju izvanredno sadejstvo rodova

– Ni Bahmut, ni Sledar nisu operacije koje su izvedene brzo, žestoke borbe trajale su nekoliko meseci. Treba da podsetimo da su se Ukrajinci pripremili za ovaj sukob. Izuzetno su utvrdili naseljena mesta, zato su ove borbe iziskivale mnogo naoružanja svih tipova, kao i dosta ljudstva. Ovaj sad momenat se potpuno razlikuje od borbi za Soledar i za Bahmut. Ovo je sada front razvučen na dve hiljade kilometara, ali je ovo klasičan primer izvanrednog sadejstva rodova jedinica kov, dakle minobacača, višecevnih bacača raketa, veoma im pomaže što su minobacači 82 mm veoma lagani, lako ih je preneti, rasklope se u nekoliko delova, lako dobijete elemente za gađanje. Iz dronova dobijaju precizne podatke za gađanje. Rusi imaju dronove koji lete u rojevima, sve vreme drže sliku bojišta i daju precizne podatke artiljercima – navodi Miloje Pršić.

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Zlo želi da uništi Rusiju – stub pravoslavlja i predvodnika spasenja

POPOVIĆ: Diverzantske operacije za Ukrajince izvodi MI6

S obzirom na dugačku liniju fronta, koliko diverzanti koje Ukrajina koristi predstavljaju opasnost za rusku vojsku?

– Istorija i praksa je pokazala da izviđačko-diverzantske grupe u ovakvim okolnostima mogu napraviti velike probleme na odbrambenoj liniji. U slučaju Ukrajinaca te diverzantske opracije radi MI6 odnosno britanski opearativci, a možda i neki njihovi aktivni pripadnici iz padobranskog sastava SAS puka učestvuju u tome. Ni Ukrajinci ni Rusi nisu izverzirani za tako nešto na ovako dugoj liniji fronta od 2.000 kilometara, to može napraviti veliki problem, nered, a drugo oni su mnogo dobri za osmatranje i prikupljanje podataka. Mogu da se stacionitraju, maskiraju i prikupljaju podatke o rasporedu ruskih trupa – objašnjava Žarko Popović i napominje da su Rusi na početku specijalne vojne operacije imali veoma lošu obaveštajnu pripremu i da se to mora priznati.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Rusi su toliko usavršili dronove, da im PVO ne može ništa!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter