Izvor: BSC Happy
07.01.2024 u 20:21
1

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Zlo želi da uništi Rusiju – stub pravoslavlja i predvodnika spasenja

"Aktuelnosti" su emisija na Happy televiziji koja se emituje svako veče od 19.50 časova. Obrađuje mahom političke teme, a od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini i rata u Izraelu, bavi se dominantno rusko-ukrajinskim i izraelsko-palestinskim sukobom.

O gorućim svetskim temama, večeras govore: prof. dr Miloš Laban, naučni savetnik dr Dragan Petrović i Sobodan Dimitrijević („Rusko-srpsko bratstvo“).

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Svet klizi u Treći svetski rat – evo gde će se odigrati finalni obračun!

Emisija je počela podsećanjem na mudre reči patrijarha Pavla: „Ako izgubite nešto ili nekoga, osećate da ste izgubili mnogo. Ali ako izgubite veru, osećate da ste izgubili sve“. Mir Božiji, Hristos se rodi.

Vera pomogla u najtežim trenucima

Vera je nešto što je Rusiju održavala u najtežim trenucima. Mnogi se slažu da su uz pomoć vere mnogo toga uradili, mnoge pobede ostvarili. Sa tim se slaže i prof. dr Miloš Laban.

-To je potpuno tačno. Danas je bitno da kažemo da je danas Božić, ne po julijanskom ili gregorijanskom kalendaru, jer to indirektno nameće sublimaciju katoličke crkve nad pravoslavnom! Platforma novog sveta, platforma onoga što Rusija donosi svima nama je pobeda dobrog nad zlom! Zlo je ono što se sada zaverilo protiv Rusije, po meni, što sam rekao još pre dve godine kada sam prvi put gostovao na ovoj televiziji. To je ono što želi da uništi Rusiju i da uništi stub pravoslavlja, jer Rusija je stub pravoslavlja. Sve ostale pravoslavne crkve bi verovatno postepeno nestajale da nema Ruske pravoslavne crkve. Uz svo dužno poštovanje Jerusalijske patrijaršije, čiji sam takođe član, jer sam bio na hodočašću u Svetoj zemlji, i drugih pravoslavnih crkava, ne može se prihvatati nešto što treba nas da prevede pod versku vlast nečega što je za nas tuđe – naglasio je prof. dr Laban te dodao da ne negira Katoličku crkvu niti Katolike, „oni su isto Hrišćani“.

Rusija predvodnik spasenja

Kada se priča o veri, o tom putu spasenja, mnogi vide Rusiju kao predvodnika puta spasenja. Za Sobodana Dimitrijevića, ona to zaista i jeste „zahvaljujući svojoj duhovnosti“.

-Rusija je narod, koji kao naš narod, ima direktnu vezu sa bogom, sa tvorcem. To može da liči na figurativno izražavanje, ali zaista nije. Mi smo tvorevina nečeg višeg, većeg uma, a ono što nas razlikuje od drugih je to što smo toga svesni. Naš oblik pravoslavlja, Svetosavsko pravoslavlje je uticalo i na formiranje ruskog oblika pravoslavlja, čime treba da se ponosimo. Ruski narod je opstao vekovima na ogromnoj teritoriji koju nije osvajao genocidnim ratovima već duhovnosti. Taj narod je postao vođa i zaslužuje da bude na prvom mestu. Mnogi narodi koji nisu pravoslavni postaju svesni ruskog uticaja, ruske snage i ruske ideje duhovnosti – rekao je Dimitrijević uz želju da se bratoubilački rat između Rusije i Ukrajine što pre završi i da dođe do mira božijeg.

Moskva je treći Rim

Doktor Dragan Petrović je podsetio da, ako govorimo o hrišćanstvu, da je ranije postojalo pet prvih patrijaršija: Rim, Carigrad, Antiohija, Jerusalim i Aleksandrija.

-Kako je Istočno rimsko carstvo preživelo i obnovilo se na Zapadu, postojao je jedan car, rimski car u Carigradu. Formiranje fiktivnog carstva sa Karlom Velikim je imalo geopolitički rivalitet, da bi 1054. došlo do šizme (raskola između zapadne katoličke i istočne pravoslavne crkve), koja je imala geopolitički karakter. Šizma je zaživela posle Četvrtog krstaškog rata. Padom Carigrada 1453.godine, sve patrijaršije, sem Rima, se nalaze pod islamskim svetom. Sofija iz carske porodice se udala za Ivana Trećeg i Moskva je postala treći Rim, a samo je papa od pet izvornih patrijaršija osta van dominacije islama. Papa je imao povoljnu geopolitičku poziciju odakle je počeo da dominira sve razvijenijim Zapadom. U toj igri, Moskva postaje treći Rim a četvrtog neće biti – ispričao je dr Petrović.

Pratite „Aktuelnosti“!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Zlo želi da uništi Rusiju – stub pravoslavlja i predvodnika spasenja”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter