Izvor: BSC HAPPY
12.10.2023 u 20:20
5

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Pojedini centri moći ne žele rešenje konflikta na Bliskom istoku

Danas je 596. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Osim ovog, trenutno u svetu bukti još jedan, sukob Izraela i palestinskog Hamasa. O tome su večeras govorili gosti emisije „Aktuelnosti“: pukovnik Dragan Krsmanović, ekonomista Nemanja Antić i rabin Isak Asiel iz Saveza jevrejskih opština Srbije.

Pukovnik Krsmanović kao glavni uzrok problema na Bliskom istoku ne vidi religijske razlike već kolonijalnu politiku prema ovom delu sveta.

– Istorija i tamo kao i na Balkanu je jedan značajan faktor koji utiče na svakodnevni život. Međutim, ja mislim da su glavni problemi ipak geostrateške prirode. Smatram da je začetak svih problema u kolonijalnoj politici prema Bliskom istoku. Kada su geometri u korist Britanaca ili Francuza povukli hiljadu kilometara granicu razdvajajući arapski svet koji je bio jedinstven u tom trenutku i mi smo dobili jedan izolovan narod Palestince, koji kao da nisu deo tog arapskog sveta. I dok su neke druge države vrlo lepo rešile svoj status naftom, Palestinci su ostali na sporednom koloseku. Mislim da nemogućnost iznalaženja mirovnog rešenja za Bliski istok potiče od toga što pojedini centri moći u svetu i ne žele da se ta situacija razreši. To su oni koji žele da uvek postoji konfikt kako bi oni bili medijatori. Ipak, dve stvari se ne mogu dovesti u pitanje: pravo Izraela na postojanje i pravo Palestinaca na svoju državu – jasan je Krsmanović.

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Nezavršen rat u Ukrajini, a otvoren novi front u Plaestini

Međutim, rabin Isak Asiel smatra da religijska komponenta ima itekako značajnu ulogu u sukobu Izraela i palestinskog Hamasa, a da se to često prenebregava.

– Britanci su povukli neprirodne linije. Arapi koji su živeli na teritoriji Palestine nisu ni želeli posebnu državu oni su sebe videli kao deo zapadne Sirije. Od trenutka kada su Jevreji počeli više da se doseljavaju i kada su Britanci izabrali hadž Amina al-Huseina kao predstavnika palestinske strane, on je jasno podvukao da Jevreji nemaju nikakva prava da budu na teritoriji Izraela, Judeje ili Palestine. Od tada pa do danas svaki predlog za mirovne pregovore i predlog podele na dve države naišao je na njihovo odbijanje. To odbijanje takođe ima jednu religijsku dimenziju, a to je da je dopustiti Jevrejima da imaju svoju državu uvreda za islam. Jaser Arafat se puno puta hvalio da je on i učenik i ratnik muftije Jerusalimskog. Tako je bilo sve do Hamasa koji jasno kaže i na engleskom i na arapskom da Izrael nema prava na postojanje – objašnjava rabin Asiel.

Ekonomista Nemanja Antić osvrnuo se na istorijski tok ovog problema.

– Ja bih se vratio 300 godina unazad. Otomanska imperija je upravljala tim predelom, a ona se sastojala od Turaka, Persijanaca i Arapa. Zatim posle Prvog svetskog rata kada Turci gube rat, Veće naroda, preteča Ujedinjenih nacija daje mandat Velikoj Britaniji kao velikoj kolonijalnoj sili da upravlja tim prostorom, što je ona i radila do Drugog svetskog rata. Zatim po okončanju rata stvara se jevrejska država i postavlja se pitanje prava Palestinaca kroz Ujedinjene nacije i daje se mandat da se formiraju obe države. To je problem koji datira mnogo godina unazad, lakše je bilo upravljati tim prostorom dok je manje ljudi živelo na tim prostorima. Sad kad pogledate mapu sveta i ko je kome naklonjen treba reći da Srbija ima dobre odnose i sa Izrealom i Palestinom – zaključuje Nemanja Antić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

5 thoughts on “„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Pojedini centri moći ne žele rešenje konflikta na Bliskom istoku”

  1. Voditeljka samo otaljava emisiju i govori jasno, jasno, ko da ne sluša goste, SVO nije više aktuelna, aktuelnosti su sve kraće i kraće,… kad ukidate emisiju?

    2
    2
    Odgovori
  2. u misiju ste trebali da pozovete strucnjaka koji je upoznat sa palestinskim problemima koji traju decenijama, ovako imali ste dvojicu pristrasnih sagovornika i gospodina Antica koji je bio dosta umeren,
    inace emisije su za mene vrlo dobre

    4
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter