Izvor: BSC HAPPY
26.02.2023 u 22:07
1

„AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: „Osnovni smisao postojanja američke vojske je da ona bude u funkciji ekonomije!“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili drugi dan druge godine ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Najžešće borbe i dalje se vode se na istoku zemlje. Prema nezvaničnim informacijama ruske snage zauzele su Bahmut. Ruski predsednik Vladimir Putin je poručio da Zapad želi da podeli Rusiju na male delove, a direktor CIA upozorava da postoji mogućnost da Kina pošalje vojnu pomoć Rusiji.

O ovim i ostalim dešavanjima u Ukrajini, kao i o situaciji na frontu, razgovarali smo sa našim gostima: Zoranom Anđelkovićem iz Centra za mir i toleranciju, Nikolom Antićem, stručnjakom za odbranu i bezbednost, i generalom Vinkom Pandurevićem.

Zoran Anđelković za „AKTUELNOSTI“: Bez obzira kako se ovo u Ukrajini bude završilo, multipolarni svet će se stvoriti!

General Vinko Pandurević istakao je da je naivno bilo očekivati da se NATO neće širiti na istok.

„Naivno je bilo očekivati da se NATO neće širiti na istok posle potpisivanja deklaracije o kraju „Hladnog rata“ i raspuštanja Varšavskog ugovora. Nastao je jedan bezbednosni vakuum na istoku Evrope i on je morao biti popunjen, kao što u prirodi nema vakuuma nikakvog, svaki prostor mora biti popunjen, biljnim i životinjskim svetom, ljudskim ili bilo kojim drugim, tako i ovde. Rusija je tada bila dosta ekonomski iscrpljena, nemoćna, vojno je bila beznačajna u svetskim razmerama, i ona je morala prihvatiti jednu ideju NATO i njeno širenje na istok“, smatra general.

On je dodao da Amerikanci ne grade vojne baze širom sveta samo zbog Rusije i Kine, već da bi te zemlje držali pod kontrolom.

„Ovih 800 baza koje SAD imaju širom sveta, oni te bazi imaju od veličine malih običnih posada, radioprislušnih centara, izviđačkih itd. do ogromnih baza… Nisu Amerikanci u Japanu samo zbog Kine i Rusije, nisu u Južnoj Koreji iz istog razloga, nisu u Nemačkoj zbog zaštite istočne Evrope, nego zbog držanja Nemačke pod kontrolom, držanja Japana pod kontrolom, a na drugim pozicijama u svetu da bi onemogućili druge zemlje da imaju bilo kakvu mogućnost intervencije u tim prostorima“, smatra general.

Nikola Antić u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: „U principu, vi možete da lažete ljude jedno vreme, ali su u laži kratke noge!“

Pandurević je istakao da smatra da je Rusija reagovala sa određenim zakašnjenjem ali da ovo reagovanje mora biti „još odlučnije i istrajnije“.

„Od Američko-španskog rata 1812. godine pa nadalje Amerika razvija svoju mornaricu: trgovačku, zatim vojnu, ratnu, da bi mogla pratiti ekonomske tokove. Osnovni smisao postojanja američke vojske je da ona bude u funkciji ekonomije. Olbrajtova je davno rekla: „Ne treba nama vojska u Teksasu, ne treba u Kaliforniji, u Americi, nego treba da pravi profit, da stvara mogućnosti američkoj privredi da ona može da se širi svetom.“ I ovo širenje NATO pakta na istok je bilo potpuno logično i očekivano, ono je narušilo svetsku bezbednost i ravnotežu snaga, zapretila je Rusiji, došla u njeno dvorište, ugrozila je bezbednosno u istom smislu u kome su rakete na Kubi bile instalirana, tako da je Amerika otvoreno i jasno rekla: „Ne budu li se povukli upotrebićemo nuklearno oružje“. Rusija je ovde morala dati neke ranije, ozbiljnije signale Zapadu da neće dozvoliti ovo što se desilo u Ukrajini. Reagovala je po mom sudu sa određenim zakašnjenjem, ali ovo reagovanje mora biti još odlučnije i istrajnije“, kazao je general u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: „Osnovni smisao postojanja američke vojske je da ona bude u funkciji ekonomije!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter