Izvor: BSC HAPPY
26.02.2023 u 20:56
0

Zoran Anđelković za „AKTUELNOSTI“: Bez obzira kako se ovo u Ukrajini bude završilo, multipolarni svet će se stvoriti!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili drugi dan druge godine ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Najžešće borbe i dalje se vode se na istoku zemlje. Prema nezvaničnim informacijama ruske snage zauzele su Bahmut. Ruski predsednik Vladimir Putin je poručio da Zapad želi da podeli Rusiju na male delove, a direktor CIA upozorava da postoji mogućnost da Kina pošalje vojnu pomoć Rusiji.

O ovim i ostalim dešavanjima u Ukrajini, kao i o situaciji na frontu, razgovarali smo sa našim gostima: Zoranom Anđelkovićem iz Centra za mir i toleranciju, Nikolom Antićem, stručnjakom za odbranu i bezbednost, i generalom Vinkom Pandurevićem.

DR NESTOROVIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“: „Ovo je rat svetova i rat epoha – slom imperijalizma!“

Zoran Anđelković, upitan da li je ovo prelomna epoha za čitav svet rekao je da je sasvim sigurno značajna, ali da se treba vratiti malo u nazad.

„Prelomna epoha… To su krupne reči. Nije prelomna, ali je jedna od značajnih tačaka. Vi kada pogledate priču neku koja je poslednjih 20-ak godina važila u svetu, većina nekih analitičara je govorila da velikih ratova više neće biti, da je tu gotova stvar i završeno je sa velikim ratovima, ali evo vidimo da su pogrešili, da su potpuno pogrešne procene u tom smislu bile. Da li je ovo značajan deo za budućnost sveta? Sasvim sigurno je značajan, ali ako to govorimo onda se treba vratiti malo nazad. Mislim da je u krajnjem slučaju tadašnje rukovodstvo devedesetih godina u Rusiji napravilo jednu strašnu stratešku grešku, koja i nas košta da budemo iskreni, na prostoru Jugoslavije, a posebno na prostoru Srbije. Ne govorim ja da li je to Ljeljcin ili onaj Kozirjev, ministar inostranih poslova, govorim o tadašnjem političkom establišmentu Rusije koje je verovalo ustvari da je budućnost Rusije u EU, pa čak i u NATO, znate oni su imali ozbiljne sporazume sa NATO, „Partnerstvo za mir“ i slične stvari, zaboravljajući i ne prateći ozbiljne analize, ni Bžežinskog, ni drugih ljudi, koji su tvrdili da bi to za EU bilo katastrofa, da Rusije postane deo na neki način Evropske unije ili u širem smislu neki važniji partner, jer bi Rusija sa svojim brojem stanovnika, sa svojom ekonomijom, sa svojim sirovinama, postala značajan faktor“, rekao je Anđelković u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY.

On je potom dodao da u ovom trenutku, ovo jeste promena u epohi.

„To naravno velikim silama poput tada Velike Britanije ili Nemačke ne bi nikako odgovaralo. U ostalom pogledajte današnju situaciju u EU gde je Poljska, o kojoj su tada govorili i koju su potcenjivali u krajnjem slučaju, sada je značajan faktor u EU u političkom smislu. Oni su dobrim delom na čelu svega ovoga protiv Rusije. Tako da to je počelo da se ispravlja posle 2000. godine dolaskom Putina na vlast, ali ono što je izgubljeno devedesete godine u tom političkom smislu sada se vraća kao bumerang i Rusiji i celom svetu. Vi kada govorite da li je ovo promena u epohi, u ovom trenutku jeste“, smatra Anđelković.

On je dodao smatra da će se multipolarni svet stvoriti bez obzira kako se sukob u Ukrajini bude završio.

SINIŠA LJEPOJEVIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“: „Vašington prećutkuje svom narodu da je Bajden morao da dobije dozvolu od Moskve da dođe u Kijev“

„Ako se vratimo pa posmatramo jednu atmosferu koja je bila oko 2000. godine i narednih četiri, pet, šest godina, onaj ko nije bio za globalizaciju i koji je na bilo koji način dovodio u pitanje globalizaciju, a to znači jedan centar moći faktički, SAD, da oni upravljaju svetom, da budemo mi tu potpuno iskreni, taj je bio antidemokrata, taj nije razumeo ništa, taj je potcenjivan… Danas vidimo da oni koji su se najviše zalagali za globalizaciju sada rade na tome da se zatvore u svojim državama. Prvo je počeo Tramp u SAD, a ovo što se sada dešava jeste u stvari stvaranje jednog multipolarnog sveta. Sa ovom inicijativom koju je Kina pokrenula, sada se jasno vidi da se Kina neće pridružiti stavovima Zapadam ako mogu tako da kažemm i da se ide ka stvaranju, neću reći dva bloka, ali stvaranju multipolarnog sveta. Moraju ljudi da znaju da 60 odsto svetske populacije je u Aziji, a samo je 11 odsto u Evropi. Ja mislim da to Zapad na neki način ili neće da prihvati ili ne shvata i da da će se multipolarni svet stvoriti bez obzira kako se ovo u Ukrajini bude završilo, tu nema nikakve dileme i da jedan centar moći neće moći da se pita za sve u svetskoj, ekonomskoj, političkoj, i svakoj drugoj realnosti“, zaključio je Anđelković.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter