Izvor: HAPPY BSC
01.01.2023 u 21:46
0

Dr Dragan Petrović za „AKTUELNOSTI“: „Postoji mnogo deziformacija, situacija na frontu je stabilna, Rusija ima odličnu poziciju, ali neće biti veće ofanzive pre februara“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na Happy televiziji razgovarali smo o događajima koji su obeležili 311. dan rata u Ukrajini.

Naši sagovornici na teme povezane sa ovim sukobom bili su: dr Jovan Janjić – kulturolog, Siniša Ljepojević – novinar i dr Dragan Petrović – naučni savetnik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dragan Petrović istakao je da ni u kom slučaju rat ne možemo doživaljavati kao nešto pozitivno, kako je rekao, rat je oduvek bio nehuman, kakav god da je, i kakv god da je krajnji cilj, dodao je i da je rat zapravo posledica nagomilanih nesuglasica koje postoje već dugi niz godina.

– Nažalost rat kao rat nosi jednu nehumanu dimenziju, a mediji mogu da u većoj ili manjoj meri to prenose i prikazuju stvarnost u onom pravcu da se izazovu veće ili manje emocije. Ali je takav sitaucija svakako nehumana, rat ne može nikako biti dobar. Mi ovde imamo rat u kome nema previše lepih stvari. Postoji kukavičluk, postoje naravno i heroji, hrabrost, isto tako postoji izdaja. U ovom slučaju imamo nagomilane protivrečnosti, koje se rešavaju sukobom. Zapadni mediji, većina njih, ovu sitaucjiu prate sa malo žara, nisu toliko zainteresovani. Te protivrečnosti su usmeravane, naročito od 2004 godine i kasnije 2014 godine ka konceptu Ukrajina antiRusija, rekao je gospodin Petrović.

Dr Jovan Janjić za „AKTUELNOSTI“: „Ukrajina se sve više naoružava i dobija sve jače i kvalitetnije oružje od strane Zapada“

Dr Petrović dodao je i da se sve više bližimo situaciji kada će sitaucija sa ratom biti sve komplikovanija.

– Ukrajina je sve slabija, ali nadam se, tačnije mislim da je ovo daleko humanije, nego što smo mi doživeli 1999. godine. Zapravo, ne postoji humaniji ili ne humaniji rat, ali ipak smatram da je veća agresija bila kod nas 1999 godine. Ali je sada humaniji odnos prema ratu, ima naravno uvek i civilnih žrtava, ali to je izgleda neizbežno. Ukrajina je podeljena kao Bosna i Hercegovina. Prosečni stanovnik Ukrajine je dva puta siromašniji od prosečnog stanovnika Rusije, kada sve sagledamo vrlo smo blizu tačke kada će Ukrajina doći u tu fazu da poklekne.

Prednost ruske snage u ovoj sitauciji je to da Rusija ima osnove koje je postavila još pre par meseci. Nema sada bitnih promena na frontu. Velki džoker Rusije je moćna vojska. Rezervisti su popunili deo snaga, oni su stabilizovali front, tako da nema opasnosti od probijanja fronta. Vrlo su sužene mogućnosti Ukrajine, istakao je dr Petrović.

Gospodin Petrović naglasio je da je trenutna sitaucija na frontu stabilna i dodao da je Rusija u odličnoj poziciji, ukopana tako da precizno gađa.

– Ja želim da apelujem na gledaoce da obrate pažnju, jer toliko ima dezinformacija. Jednog dana ide jedna vest, drugi dan čitate nešto sasvim drugo. Dakle front je stabilan, izuzev dva dela Donbasa. Tu ruska strana ima inicijativu, ta inicijativa je vrlo osetna. Ruska vojska je ukopana i ima takve pozicije da sa velikom artiljerijskom prednošću gađa i nanosi ozbiljne žrtve ukrajinskoj vojsci, bez akcenta na prodiranju po svaku cenu. Što ne znači da se lagano prodire, ali sitaucija je daleko od ozbiljne, zaključio je Dragan Petrović.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter