Izvor: BSC Happy
03.05.2023 u 21:03
0

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV O MASAKRU U ŠKOLI: „Moramo da sprečimo to da ubica postaje heroj, a da se na njega ostali ugledaju“

U večerašnjoj emisiji „Aktuelnosti“ na 434. dan rata u Ukrajini, govorili smo o situaciji na frontu, svim najnovijim dešavanjima, ali i o nezapamćenoj tragediji u OŠ „Vladislav Ribnikar na Vračaru, kada je njen učenik usmrtio svoje drugove i radnika obezbeđenja.

O ovim tema sa gostima: Đurom Bilbijom, novinarom, prof. dr Predragom Ćeranićem, Fakultet za bezbednost Banja Luka i Draganom Krsmanovićem, pukovnikom.


Govoreći o masakru u školi na Vračaru:

Đuro Bilbija smatra da je problem u prozapadnom prosvetnom sistemu, prosvetni sistem koji je u Srbiju ušetao kao tenk 6. oktobra, takozvana reforma Gaše Kneževića, da li je ta reforma koju niko suštinski ne dira, koja je dovela do toga da nam udžbenike štampaju strane firme, da li je ta reformra dovela to ovoga. Da li  je taj ubica planirao mesec dana, on je imao spisak i to spisak koji je koristio na engelskom – dece koju je hteo da buije, ne moguće je da nastavnici, psiholog, direktor ne primete da mladi malotenik ima nekakve probleme, to je nemoguće, ako je direktor radio svoj posao morali su nešto da znaju. Školski psiholog je tako govorila kao da komentariše događaj u Kini, ili Indoneziji, a ne o svojoj školi. Ne može se ići vesternizacijom, a da se ne dobije nešto ovako. Ne znam da li će kada prestignemo Ameriku, ako ovako nastavimo za 10-15 godina bićemo isti debili kao Amerikanci -kaže on i dodaje: „Da li neko kontroliše da li mlađi maloletnici ulaze u streljanu, ako ne postoji propis koji to zabranuje, to mora pod hitno da se zabrani“.

O ukrajinskom naoružanju u vidu dronova Bilbija smatra da su oni dobrim delom nasleđe SSSR-a

– Ona je od SSSR nasledila oko 152 drona koji su imali oznaku „Striž“, to je neka vrtsa umanjenog Mig-21. Tu su Amerikanci dodali sisteme za upravljanje, tako da tim dronovima oni su gađali sa svoje teritorije, mada nije potvrđeno, bazu kod Saratova, gde se baziraju ruski strateški avioni, nisu uspeli da unište nijedan avion, ali su ostaci jednog drona pali i oštetili delimično jedan od aviona na pisti – rekao je naš gost.

O napadu na Kremlj on kaže kako nemamo sve informacije

Ovo što se dogodilo sa Kremljem, nema dovoljno podataka šta pada na Spaski dvorac, da li su to delovi presretnutog drona, što bi moglo da bude. Može se reći da je dron monitran blizu Moskve – zaključuje Bilbija.


Predrag Ćeranić smatra da je tehnologija uticala na loše vaspitanje dece

– Telefon je vrsta moderne cucle koju majke daju deci. I nasilje i ovakve mape koje su u nekim igricama mogu se naći. Da se to objasniti, film Ludi za oružjem Mjkla Mura, zašto je na deset puta više ubijenih vatrenim oružjem u SAD, da li je zato što se može oružje kupiti kao cigarete, ali isto tako je i Kanadi, znači mediji, koji favorizuju krv i masakr. Onda taj ubica postaje heroj, a onda se na njega ostali ugledaju. Društvo u celini, mi smo imali jednu sličnu situaciju kao društvo, kad smo imali seriju dojavljenih bombi, tada sam dao određen predloge, mogu da ih ponovim, ne može ovo policija da rešava – kaže on.

Profesor je imao jak apel na državu i društvo

Apelujem da se u sistemu školstva mora izgraditi vlastiti sistem samozaštite. U Rusiji je tako, obezbeđenje je povezano za Federalnom bezbednosnom službom. Ako neko zakaže tuču posle škole, ako ima narko dilera oko škole, službenik nadzire nadzorne kamere i njemu ne može da promakne da je jedan dečak u sukobu sa drugima. Druga stvar da se u srednjoj školi uvede bezbednosna kultura, nismo imali podršku prethodnog ministra prosvete (u Republici Srpskoj), da se u školski sistem Republike Srpske i Srbije uvede bezbednosna kultura kao opšte narodna odbrana i društvena samozaštita kao nekada u Jugoslaviji, da se stvori jedan novi sistem – rekao je naš gost.

O napadu na Putina i ruskom odgovoru on kaže kako će Zelenski biti likvidiran

Značilo bi podizanje veće borbene gotovosti Rusije, označavanje meta na finskoj teritoriji. Međutim ono što je važno jeste najava odmazde prema Zelenskom, kako je Medvedev rekao, koji je postao legitimna meta, što će dovesti do likvidacije Zelenskog, što će takođe dovesti do završetka rata. Cenim da će doći do žestokog ruskog odgovora, pitanje je kada će se Zelenski vratiti u Ukrajinu. To bi mogao biti ključ ovog sukoba. Ovaj teroristički napad na Kremlj može biti kljuć za završetak sukoba – zaključuje Ćeranić.


Dragan Krsmanović smatra da su napadnute naše temeljne vrednosti i da im se pod hitno moramo vratiti

Mi moramo konstatovati da se nalazimo u ratu, gde su napadnute naše osnovne vrednosti, napadnut je naš bazični istem vrednosti i naša vera i suština je da je porodica na udaru jer je osnovna ćelija. Sve se ovo dešava u porodici, porodica je trenutno nezainteresovana, ili prezaoposlena… mi kao društvo se odavjamo od naši osnovnih vrednosti, ovo na žalost neće biti poslednji slučaj, to su mere kada treba sprečiti prolivanje krvi. Mi se moramo vratiti bazičnom sistemu vrednosti – porodica, pravoslavna vera, solidarniost, ono što nije vezano za protestantski duh, to da je čovek čoveku vuk – rekao je on.

O poseti Zelenskog Finskoj naš gost smatra da je u pitanju propagandni značaj i lažna solidarnost

– Ja mislim da mnogo stvari koje se trenutno dešavaju imaju samo porpagandi karakter, to je vojska (finska) teritorijalnog tipa, ona bi se sigurno dobro borila da bude napadnuta, nije bilo naznake da je ona cilj napada Rusije. Uvlačenje Finske je cilj solidarnosti sa Ukrajinom, to nije neki vojni dobitak, više propagandi dobitak – smatra pukovnik.

Što se napada na Kremlj tiče, njegovo viđenje toga je slično kao i za posetu Zelenskog Finskoj

Koliko sam ja uspeo da zaključim ne radi se o dronu koji je značajan, nego je u pitanju smišljena propaganda kako i Ukrajinci mogu da ugroze Putina. Ja se nadam da Rusija neće shvatiti kako ne treba. Mogućnosti Rusije da uzvrati su neuporedivo veće nego Ukrajine, to može izazvati velika razaranja i žrtve, ovo što se dešava su više provokacije nego pretnja – zaključuje Krsmanović.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter