Izvor: BSC HAPPY
24.02.2023 u 21:26
0

GODIŠNJICA OD POČETKA VOJNE OPERACIJE U UKRAJINI! U emisiji „Aktuelnosti“: „Ovo je treća i poslednja faza Hladnog rata“

U emisiji, koja je obeležila Srbiju, najtačnija analiza fronta u Ukrajini, godinu dana posle! Generali, analitičari, eksperti o novom svetskom poretku i ozbiljnoj pretnji trećeg svetskog rata!

Večerašnje specijalno izdanju emisije „Aktuelnosti“ na Happy televiziji posvećeno je godišnjici rata u Ukrajini.

Prisećali smo se kako je sve počelo i dati su odgovori na neka važna pitanja kroz analizu toka događaja.

Hoće li kraj specijalne vojne intervencije biti propast Zapada, promena geopolitičke scene ili početak Trećeg svetskog rata?

Brojni analitičari, ekonomisti, stručnjaci, politikolozi, vojna lica, iznosili su svoje mišljenje.

Tačno godinu dana je prošlo od događaja koji je promenio svet.

U  prvom delu emisije  gosti su bili: Vinko Pandurević-general, Nikola Šainović –bivši premijer Srbije i Aleksandar Šešelj –političar.

Zvanično, sve je počelo sa objavom Vladimira Putina, a cilj vojno operacije je bio zaštita ruskog naroda od genocida nacističke politike Kijeva kao i denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. Ona je naviše značila za stanovnike Donbasa u prvo vreme, ali i na globalnom nivou.

Aleksandar Šešelj ističe da je vojna intervencija u Ukrajini značila za ruski narod u celini jer su Rusi u Donbasu trpeli ozbiljno maltretiranje.

On ističe da je Zapad naoružavao Ukrajinu pre nego što je i došlo do ruske vojne intervencije u Ukrajini i da se nacizam gajio te je rusofobija sve više rasla dok nije eskalirala.

-Vojna operacija u Ukrajini je odluka i istorijski događaj prvog reda.  On ima za posledicu promenu svetskog sistema i mnogo je šire od pitanja koje teritorije su zauzete, koje oslobođene…  Ukrajinci su vazali i sluge SAD i povlače poteze protiv sopstvenog naroda. Rusofobija je najveće osećanje na Zapadu i pokazalo se da je Zapad spreman da ide daleko u ovom sukobu-rekao je Šešelj.

– Zapadnjaci su gradili lažni entitet, Ukrajinu, na mržnji prema svemu što je rusko. Posle puča na Majdanu to je postalo glavni tok ukrajinskog mišljenja prema tom pitanju.

Šešelj smatra da je odluka da se sprovede vojna operacija opravdana i da se njoj pristupilo jer je ostanak Rusije i njenog naroda postao ugrožen.

-Rusija se nadala miru sa Zapadom, međutim pokazalo se da Zapad želi uništenje Rusije i njenog naroda. Rusija to ne želi da dozvoli. Rusi su bili  spremni na razne ustupke, ali etničko čišćenje nisu hteli da dopuste.

Komandanti NATO snaga su političari koje viđamo svakodnevno i oni su američki saveznici, smatra Šešelj i dodaje da su počele da se pojavljuju zemlje koje neće pristajati na podmićivanje od strane Amerike te je to jedna od najvažnijih pojava u svetu u ovom trenutku.

Happy Tv

– Rusija se suočila 2014. godine sa velikim sancijama.  Rusi su procenjivali kako bi te sankcije uticale na njihovu ekonomiju pa su u skladu sa tim i procenjivali svoja delovanja. Pokazalo se da nije se ostvarilo ono što su mislili na Zapadu, Rusija je sada stabilnija nego ceo Zapadni svet.

Putin je pravi lider koji ima autoritet za razliku od drugih evropskih i zapadnih lidera koji to nikako ne mogu da budu uprkos funkciji koju vrše, poručio je Šešelj.

-Rusima je postalo opštepoznato šta NATO, Amerika i Zapad žele od njih.

-Nekada je u Rusiji možda i postojala sumnja u opravdanost vojne intervencije u Ukrajini, međutim danas je Rusija ujedinjena oko tog pitanja. Rusi znaju da je cilj Zapada potpuno uništenje ruskog naroda- kazao je Šešelj.

Nikola Šainović smatra da je težnja Zapada da se Rusija raspadne treće dete Hladnog rata.

-Prvo dete je bilo raspad Varšavskog pakta,a drugo raspad Sovjetskog saveza. Treće je raspad Rusije. U prva dva slučaja su nažalost učestvovali i neki Rusi,  Gorbačov i Jeljcin. Putin je sprečio da se desi taj scenario. Putinova borba nije samo za Lugansk, nego da se taj proces preseče u nastajanju. Oštrina ove vojne intervencije je baš zato toliko bitna.

Šainović podseća da su po Minskom sporazumu Donjec i Lugansk autonomne oblasti u sastavu Ukrajine te ona bez njih nije mogla da donosi nikakve odluke.

-To je uslov mira koji su potpisali, ali taj mir je bio sporazum baš kao i za Srpsku Krajinu. Taj sporazum je bio kupovina vremena dok se Ukrajina nije osposobila za rat. Nacistička politika se gajila posle Drugog svetskog rata u zapadnoj Evropi. To je samo čekalo svoje vreme da bude podgrejano.

Happy Tv

Šainović takođe podvlači da je dolaskom Putina na vlast zaustavljeno dalje propadanje Rusije.
– Dolazak Putina raketne snage su ojačane. Rusi su napravili stratešku bezbednost da odvrate velike sile od svoje teritorije.  Istovremeno se kriza stvarala u Ukrajini. Vlast se menjala, padale su proruske vlade.  Rusija je krenula, a protivnik je nametnuo kopnenu operaciju koja se tiče i ljudskih i materijalnih dobara. Zapad je poslao preko 100 milijardi dolara da se napada Rusija.  Bajdenov cilj nije mir, već dalje iscrpljivanje Rusije-rekao je Šainović.

General Pandurević pominje da se Vladimir Putin pred sam početak vojne operacije obratio kako narodu Ukrajine tako i narodu Rusije.

– Drugi deo govora odnosio se na NATO pakt i Ameriku.  Tu je bio najavljen snažan odgovor na slučaj da se oni umešaju u pitanje koje se tiče ruskog dvorišta.

Happy Tv

General smatra da je sam termin „specijalna vojna intervencija“ zavezalo ruke vojsci Rusije.

– U prvih 6 nedelja rata Rusi su došli pred Kijev. Stigli su na obode Harkova, ušli u Herson… Posle je bilo povlačenje i grupisanje na istoku uz dejstvo u zaporoškoj oblasti.  Marijupolj je zauzet 18. maja. Oslobođena je Luganska oblast. Od jula do septembra kontraofanzivaa ukrajinske vojske u kojoj su uspeli da povrate čak 30 odsto teritorije. Posle sledi 4. faza Donbas, potom referendum gde su oblasti pripojene Rusiji.  Sada se vode borbe za Bahmut, a front je stabilizovan. Ruska vojska pretrpela značajne gubitke. Nakon mobilizacije je pregrupisana- podseća general Pandurević.

General Pandurević napominje da Vladimir Putin igra na više karata, ali da mi to trenutno ne možemo da sagledamo.
Posle godinu dana morali bismo da vidimo ishod rata.  Slažem se sa gospodinom Šainovićem da je ovo treća faza završetka Hladnog rata. Ukrajinci su rusofobi. Glavni problem Rusima je bio geopolitički, mora da se NATO pakt istera iz Ukrajine. NATO sada ima priliku da raščisti sa Rusijom- rekao je general.

– Godina dana je prošlo. Neizbežno je bilo da se ovo desi. Putin je gradio jedinstvo Rusa, spasavanje Rusije kao takve i spasavanje Rusa u Ukrajini. Sa aspekta moralnog i humanitarnog i geopolitičkog svako može da ima različito tumačenje- ovo je mnogo širi rat nego što se čini- kazao je general.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter