Izvor: BSC Happy
23.02.2023 u 20:44
0

IGOR DAMJANOVIĆ za „AKTUELNOSTI“: „Političko rukovodstvo Rusije veoma ceni Vagner grupu i njen dopsinos“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 365. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Tokom informativne emisije „Aktuelnosti“ na Hepi televiziji ove večeri govorilo se o trenutnom stanju na frontu, toku specijalne vojne operacije i danu pre godišnjice sukoba u Ukrajini.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima, a to su ove večeri: Ljubinko Đurković – pukovnik, Branko Branković – karijerni diplomata i Igor Damjanović –  novinar.

Najaktivniji je istočni deo oko Bahmuta, dan pre godišnjice početka rata u Ukrajini, a Igor Damjanović je ocenio situaciju na frontu.

DRAGAN PETROVIĆ U „AKTUELNOSTIMA“: „START omogućava Americi i Rusiji da ne učestvuju u bespotrebnom gomilaju nuklearnog oružja, kad već mogu višestruko da unište sve!“

– Situaciji na frontu ova zima nije donela nikakve veće ofanzive ni jedne ni druge vosjke, uspostavljen je status kvo. Imamo pomeranje ruskih snaga, jedinica Vagner grupe. Od zauzimanja Severodonjecka, jedini opipljivi uspeh je zauzimanje Soledara, a za to je najzaslužnija Vagner grupa. U svetskoj javnosti je to dobilo negativne konotacije, u ruskoj donelo je uzbunu u svim slojevima društva… Da je taj neki tinjajući sukob između Vagner grupe i ministarstva odbrane, jutros je napokon, kako je saopštio Jevgenij Prigožin, rešen.

– Vagner grupa bi trebalo da dobije tu količinu municije koju je tražila. To nam govori o tome da političko rukovodstvo veoma ceni Vagner grupu i njen dopsinos. Jer u Rusiji postoje strogi zakoni koji za kompromitaciju vojske i ministarstva odbrane, zaprećene su, u ratno vreme, drakonske kazne. Jevgenij Prigožin se oglasio jutros i rekao da će njegovi borci dobiti potrebnu količinu municije i videćemo narednih dana kako će bit njihovo napredovanje u tom pravcu.

Damjanović je prokomentarisao i promenu taktike ruske vojske.

– Ovde nema promene taktike već određene probleme sa kojima se ruska vojska susreće. Marinka je gradić koji ima oko 20.000 stanovnika. Tamo su borbe vođene 2014. i 2015. godine kada je ostvarena velika pobeda snaga milicije DNR kada se ogroman broj ukrajinskih vojnika našao u okruženju i pretrpeli su velike gubitke. I upravio u tom momentu, uz solidne žrtve, milicija DNR ušla je u Marinku i kontrolisala je u većem stepenu nego sada, ali zbog potpisivanja Minskih sporazuma doneta je odluka da se vrate na početne pozicije. U Marinki ruska vojska i milicija DNR uspeli su da još u decembru mesecu uđu u centar Marinke i tu su stali i ti određeni problemi stavljanja pod kontrolu tog grada, jer se ukrajinska vojska tamo pripremala za najjači udar. Za sada još uvek uspevaju da taj gradić drže pod kontrolom. Pre dve, tri nedelje izvršen je prodor u Ugljedar i očekvalo se da će grad biti očišćen za dan, dva. Ukrajinska vojska je tamo postavljala svoja najjača utvrđena tokom prethodnih osam godina. To što se dešava u Marinki i Ugljedaru to su određeni problemi, otpori. To je fanatičan otpor. Ne znam koja je vojna sila od Drugog svetskog rata pružila tako fanatičan otpor.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter