Izvor:
22.10.2019 u 05:45
0

OTVORENA IZLOŽBA U DOMU OMLADINE U BEOFGRADU: Povodom 35.Beogradskog džez festivala!

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl otvorio je sinoć izložbu "Objektivno: Svetkovina džez fotografije” u Domu omladine Beograda, koja se održava povodom 35. Beogradskog džez festivala.

Izložbu su otvorili i programski menadžer Džez festivala Dragan Ambrozić, kao i jedni od autora izložbe, muzički kritičar Zorica Kojić i fotograf El gvojs.

Karl je istakao da su dva najveća domaća festivala, Fest i Džez festival, vršnjaci, ali da je u odnosu na Fest koji je pauzirao dve godine, Džez festival pauzirao čak 15, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

– U predvečerje otvaranja 35. jubilarnog izdanja festivala, kroz ovu izložbu vidimo rekapitulaciju. Ona je šira i od samog festivala i bavi se prisustvom, uticajem i značajem džeza u ovim krajevima. Kroz 150 odabranih fotografija, koje su postavljene na tri nivoa u Domu omladine, vraćamo se u prošlost i dekade našeg glavnog grada koje je prožimao džez- rekao je gradski sekretar za kulturu.

On je podsetio da je džez u Beograd došao između dva svetska rata, pre nego u druge evropske sredine, i da je osnivanje džez festivala posledica tog talasa, a njegovi potonji razvoj samo dalji zamajac rastuće popularnosti prefinjenog zvuka do današnjih dana.

Ova izložba je sačinjena vrednim očima i britkim zapažanjima džez fotografa i ona je kao i muzika koju opisuje. Želim svima da pođednako uživaju u ovoj izložbi i u džez tonovima narednih dana- rekao je Karl.

Dragan Ambrozić je istakao da je objektivom fotografa zabeležena istorija 35 izdanja džez festivala.

– Fotografi su beležili džez festival od prvog dana pre 35 godina i ove godine smo te snimke pretočili u izložbu koja se može videti u celom Domu omladine. Iza izložbe stoji mnogo uzbudljivih priča kako se fotografisalo i kako se došlo do ovih fotografija- rekao je Amrozić i dodao da je zamisao bila da se izložba pretvori u nešto što je akademski istraživo i nešto što će ostati za buduće generacije.

Specijalni gost uvodne večeri 35. Beogradskog džez festivala bio je italijanski džez muzičar Nikola Konte.

Danas u podne biće održana tribina na kojoj će govoriti fotografi koji su učestovovali na realizaciji izložbe "Objektivno: Svetkovina džez fotografije”.

tanjug.rs
Foto: youtube/printscreen/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter