Izvor: BSC Happy
30.01.2023 u 21:42
0

Petar Đurđev u emisiji „ĆIRILICA“ na TV HAPPY: „Ako želimo da opstanemo mi moramo prestati da se gledamo iza pušaka, nišana i rovova!“

U emisiji “ĆIRILICA” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo sa našim gostima: novinarom prof. dr Slobodanom Vladušićem, istoričarom Predragom Markovićem, Petrom Milutinovićem sa Instituta za Evropske studije i Petrom Đurđevim iz Centra za društvenu stabilnost na temu: "Nacionalni ponos je najskuplji".

Petar Đurđev izjavio je u emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY da je iza Srbije čitav vek velikih ultimatuma i izazova.

“Ako pričamo o ultimatumima i tim velikim izazovima sa kojima smo se suočili, možemo govoriti o veku velikih ultimatum i izazova. Setimo se samo pre 109 godina kada je počinjao Prvi svetski rat. Zatim se vraćamo ka onom vremenu izbijanja Drugog svetskog rata, prikloniti se anglo-saksonsoncima ili tom savezu koji je predvodila Nemačka, onda opet ulazimo u tu veliku borbu sa Sovjetskim savezom i Informbiroom. Onda ulazimo u te devedesete. Ono što Radovan Karadžić možda jeste napravio greškom, ali ma šta da je uradio presuda je već bila doneta i postavljena jer je evidentno da su tadašnji kreatori javnog mnjenja rešili da iskoriste sećanje na Holokaust i da naprave inverziju gde su žrtve faktički postali zlikovci”, smatra Đurđev.

Bojan Bilbija u emisiji „ĆIRILICA“ na TV HAPPY: „U uslovima svetskog sukoba, svrstavati se sada, mislim da bi bila katastrofa!“

On je podsetio da se na srpski narod lako prebacila krivica za sve što se dešavalo prilikom raspada Jugoslavije

“Trebalo je da se gradi jedan novi evropski identitet koji nije mogao da počiva na rivalstvu, smrtnom rivalstvu, Nemačke i Francuske. To je sve trebalo relativizovati, a to ogromno breme krivnje za sve ono što se dešavalo lako je bilo prebaciti na srpski narod koji je u tom momentu geopolitički bio apsolutno izolovan, bez i jednog velikog saveznika i osuđen na veliko stradanje, što i jesmo videli u svim tim ratovima u procesu raspada Jugoslavije od 1991. pa da kažemo do 1999. godine”, smatra Đurđev.

On je dodao da se Srbija konačno „vratila sebi“ i da tako osnažena i usresređena ka sebi može da pronađe pravi put.

“Možda smo i svedoci jednog novog Vaskrsa srpskog naroda, ma koliko jeretički zvučala ova moja misao, da je raspad državne zajednice Srbije i Crne Gore probudio srpstvo ne samo u srpskoj Sparti – Crnoj Gori, već ga i osnažio u Republici Srpskoj a i Srbija se vraća sebi. Srbija izlazi iz tih magnovenja izazvanog jugoslovenskom ideologijom. Okreće se sebi, okreće se svom svetu, jasno definiše svoje ciljeve, podvlači svoje crvene linije i to je ono što je najbitnije da se dešava. Srbija se okrenula sebi, seća se svojih žrtava. Mi obeležavamo “Oluju”, podižu se spomenici značajnim ljudima iz naše istorije, otvaraju se novi memorijalni centri. Evo u Novom Sadu se pravi Memorijalni centar žrtava u Bačkoj 1941- 1944. godine. Znači nešto o čemu se ćutalo decenijama. Srbija se konačno vraća sebi, a tako osnažena i usresređena ka sebi, moći će da odabere pravi put čak i pred ovim velikim izazovima koji se stavljaju pred nju”, smatra Đurđev.

OBRAD KESIĆ za emisiju „ĆIRILICA“: „Srbija je važnija za mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana više nego Priština“

Na pitanje voditelja emisije Milomira Marića kako su Srbi i Mađari uspeli da prevaziđu prošlost, što ne polazi za rukom sa drugim državama u regionu, Đurđev je izjavio da je za Balkan važno da zajedno gradimo budućnost koja će biti održiva za sve, umesto da se gledamo iza pušaka, nišana i rovova.

“Podsetiću naše gledaoce 1956. godine kada je bila revolucija u Mađarskoj, Jugoslavija je otvorila svoje granice za brojne izbeglice iz Mađarske, oni to nikada nisu zaboravili, a podsetiću i naše gledaoce da je devedesetih godina ta granica bila više nego propustljiva i mnogo nam je značila. Kao što možemo da napravimo i popravimo odnose sa Mađarskom, kao što imamo relativno dobre odnose i sa Rumunijom i Bugarskom, vremenom ćemo moći i sa našim zapadnim prevashodno susedima da to uradimo, ali imamo tu i preduslove. Ja kažem da je ključni uslov za dobre odnose sa Hrvatskom jeste da taj naraštaj domobranitelja jednostavno nestane. Mi danas imamo neverovatne cifre, gde je preko 500, 600 hiljada ljudi koji su branili Hrvatsku, kako vole da kažu, u tom ratu ostvaruje najrazličitije privilegije u društvu. Dok oni vuku te privilegije, jasno je da će jedan deo političkog spectra za dobijanje njihovih glasova morati da rade šta oni rade. Vreme zaista sudi, ali dokle god postoji taj značajan udeo branitelja u hrvatskom glasačkom delu stanovništva jasno je da mi ne možemo očekivati neke bolje odnose iako sve upućuje da moramo da imamo bolje odnose, znajući na kakve sve izazove nailazi ceo region Balkana, pre svega u demografskom i ekonomskom, i ako želimo da opstanemo mi moramo prestati da se gledamo iza pušaka, nišana i rovova, već da zajedno posmatramo kako možemo da gradimo budućnost koja će biti održiva za sve.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter