Izvor: happy
09.02.2024 u 13:13
0

UMRO POZNATI MUZIČAR: Ozava preminuo u 88. godini

Legendarni dirigent imao je 88 godina

Svetski poznati japanski dirigent Seiđi Ozava preminuo je u utorak od srčane slabosti u svom domu u Tokiju, saopštila je u petak njegova menadžerska grupa. Imao je 88 godina.

Ozava je tokom svoje slavne karijere radio sa mnogim severnoameričkim orkestrima, uključujući Njujoršku filharmoniju, Simfonijski orkestar San Franciska, Simfonijski orkestar Toronta i Bostonski simfonijski orkestar, gde je bio muzički direktor od 1973. do 2002. Njegov 29-godišnji mandat je bio najduži u istoriji orkestra. Tokom svog rada sa Bostonskim simfonijskim orkestrom, dobio je pohvale kritike za svoje nastupe i snimke, posebno za dela kompozitora kao što su Čajkovski, Maler i Ravel.

Bio je i gostujući dirigent za vrhunske evropske orkestre, kao što su Berlinska filharmonija i Bečka filharmonija. Od 2002. do 2010. bio je muzički direktor Bečke državne opere.

U čast svog pokojnog mentora, 1992. godine, Ozava je pokrenuo Saito Kinen Festival Macumoto, godišnji događaj koji uključuje orkestarske koncerte i operu i predstavlja mlade muzičare sa Muzičke akademije Seiji Ozava. Preimenovan je u Seiđi Ozava Macumoto festival od 2015.

Tokom svoje karijere, Ozava je dobio brojne nagrade i priznanja, uključujući jednu nagradu Gremi za najbolji operski snimak i 14 nominacija, počasne doktorate i japansku nagradu „Praemium Imperiale“ za životno delo u umetnosti.

Rođen 1. septembra 1935. u Mandžukuu koji je u to vreme bio pod kontrolom Japana, a sada je Šenjang, Kina, Ozava je studirao muziku u mladosti, u početku je pokazao sklonost za klavir, ali se prebacio na dirigovanje nakon što su mu prsti povređeni dok je igrao ragbi.

U srednjoj školi, Ozava se preselio u Tokio da nastavi studije, i nastavio da diriguje u muzičkoj školi Toho Gakuen pod vođstvom Hidea Saita.

Godine 1959. Ozava je postao prvi japanski dirigent koji je pobedio na Međunarodnom takmičenju mladih dirigenta u Besanconu. Nakon toga, Čarls Mank, koji je u to vreme bio sudija na takmičenju i muzički direktor Bostonskog simfonijskog orkestra, uputio mu je poziv da diriguje orkestrom na Tanglewood Music Festivalu, čime je započeo njegovu karijeru.

Ozavina sahrana održana je sa bliskim rođacima, a zvanični memorijalni skup je planiran za kasniji datum, piše japantimes.co.jp.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter