Izvor: RTS
27.10.2023 u 09:56
0

SVETOGRĐE: Opljačkana crkva u Osojanu

Nepoznate osobe opljačkale su protekle noći pravoslavnu crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Osojanu kod Istoka, potvrdio je RTS-u paroh osojanski, sveštenik Dalibor Kojić. Pljačka crkve predstavlja sistemski pokušaj zatiranja svega srpskog na Kosovu i Metohiji, navodi Kancelarija za KiM.

Sveštenik Dalibor Kojić rekao je da su četiri maskirane osobe oko dva sata posle ponoći ukrale bakarne oluke i manju količinu metalnog novca.Sveštenik je pljačku primetio jutros, uvidevši da su vandali sa crkve skinuli tri bakarna oluka.“Provalili su u crkvu, izvršili premetačinu i odneli manju količinu metalnog novca. Uzeli su i pribor za pričešće bolesnika“, naveo je Kojić.

PUCNJAVA KOD HORGOŠA: Ima stradalih

Dodao je da je policija izvršila uviđaj. Osojane je povratničko selo u kome živi nekoliko stotina Srba.

„Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir“, saopštila je Kancelarija za KiM.

Posebno zabrinjava, ističe se u saopštenju, to što do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici.

„Sve to ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije. U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM“, navela je Kancelarija.

Srpska lista pozvala je sve odgovorne da se najhitnije uključe i otkriju počinioce napada na crkvu, kao i odgovornih za preoravanje srpskog groblja u Kosovskoj Mitrovici i progon igumana Manastira Devine vode.

„Ovaj sramni čin je još jedan u nizu pokazatelja stanja ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pod režimom Aljbina Kurtija, ali i odnos koji nadležne lokalne i međunarodne institucije pokazuju po pitanju poštovanja svojih obaveza prema mandatima koji su im povereni“, navodi Srpska lista.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter