Izvor: Kurir
25.03.2024 u 22:43
0

„MAGARE NE IZLAZI IZ KOLA DOK SE KAPIJA NE ZATVORI, MALO ĆEMO DA GA GUŠIMO KESOM“: Jezive prepiske Belivukovog klana o Ljepoji!

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženim pripadnicima njihove kriminalne grupe, koja se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom i oružjem, otmice, kao i jedno silovanje na stadionu FK Partizan, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu izvođenjem dokaza sa Skaj komunikacije. Preko ove aplikacije, kako tvrdi tužilaštvo, osim poruka, pripadnici klana razmenjivali su i fotografije brutalno mučenih i ubijen žrtava, koje su potom samlevene u kući u Ritopeku i bačene u Savu.

Izvođenju dokaza sa Skaj aplikacije, u sudnici prisustvuju i trojica svedoka saradnika Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su učestvovali u zločinima, ali su pristali da priznaju sve i sklope sporazum o svedočenju sa tužilaštvom.

17:10 prikazane fotografije ubijenog Ljepoje

U nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u sudnici Specijalnog suda prikazane su fotografije ubijenog Milana Ljepoje, za čije ubistvo su optuženi pripadnici ove grupe. Na šest fotografija koje su prikazane, vidi se telo muškarca u donjem vešu kako leži na crnom najlonu, a na nekim fotografijama su mu odsečene ruke i glava.

Okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin i Srđan Lalić tvrde da je na fotografijama Ljepoja u skrivenoj prostoriji u kući u Ritopeku, dok je Lalić dodao i da se na jednoj fotografiji vide Belivukove bele patike. Belivuk je negirao da su to njegove patike i naveo da on tvrdi da je to slikano u kancelariji postupajućeg tužioca, dodajući da ne može da se vidi gde je slikano jer se samo vidi crni najlon.

Postupajući tužilac je zbog te Belivukove izjave rekao sudiji da dostavi tonski zapis tih njegovih reči kako bi se utvrdilo da li ima elementata krivičnog dela ometanje dokazivanja.

16.06 – Otmica i ubistvo Ljepoje, Lalić potvrdio Belivukov glas

Na dan kada je Ljepoja otet a potom i ubijen, 9. decembra 2020. pripadnici grupe nastavljaju da se dopisuju na grupi preko aplikacije Skaj:

Kako tvrdi tužilaštvo Miljković, Belivuk, Miloš i Marko Budimir i okrivljeni saradnik Srđan Lalić u 6.25 kako se navodi u optužnici, Miloš Budimir ostale optužene obaveštava da ide da se testira na koronu, a potom kako piše, Belivuk izdaje instrukcije da optuženi Dejan Tešić kad stigne trubne i da će mu Lalić otvoriti vrata i da „magare ne izlazi iz kola dok se kapija ne zatvori jer neko može da naiđe da vidi šta se dešava“.

– Neka trubne jednom, otvoriće mu kapiju i neka sačeka da se kapija zatvori – kaže prema optužnici Belivuk.

I svedok saradnik Srđan Lalić je potvrdio u sudnici da je to Belivukov glas, posle čega su jedan po jedan opet za govornicu izašli Belivuk, a potom i ostali optuženi da kažu da glas nije njegov.

Takođe, prikazane su i poruke, koje su navodno razmenjene u istoj grupi:

– Sve jasno, za pola sata mu prenosim

– Krećemo sa Laste, kao sa Kaniđom što je bilo

Inače, Kaniđa je navodno bio nadimak ubijenog Zdravka Radojevića koji je takođe likvidiran u kući u Ritopeku.

Inače, svedoci saradnicu su ranije na suđenju ispričali da je Ljepoja otet a potom i ubijen jer su vođe grupe sumnjale da sarađuje sa „škaljarskim klanom“ kao i da je organizovao pokušaj ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u Kijevu.

U 6.28 sati, prema optužnici, Miljković šalje nepoznatoj osobi poruku:

– Metak je zlatan šta ćemo da mu radimo što je slao ljude na tebe. Sve da vidim sa kim je pisao, pa ću organizovati šta ću pisati da ih zavrtim, kao sa Kaniđom što sam radio.

Dva sata kasnije, prema tužilaštvu, Miljković ponovo nepoznatoj osobi šalje poruku „uhapsili ga brate“.

U 13.41 sat, Miljković, prema optužnici obaveštava nepoznatu osobu

Sad smo ga ubili, propišao je majčino mleko

15.12. sati, sledi poruka:

– Samleven i spakovan, još malo da se smrkne pa da ga propspemo kroz šumu do vode da se probijemo 15.17 Miljković: Znaš kolika konjina brate, 100 kilograma i Sopranove visine, jak kao konj

Advokat Dejan Lazarević se javio za reč.

– Rekao sam vam da ćete videti da će tužilac sam sebe da sruši. Poruka u 8.08. sati u kojoj piše „uhapsili ga brate“, tužilac kaže Miljković šalje tu poruku. Kad uzmemo u obzir da tužilaštvo tvrdi da se u 8.28 Ljepoja nalazi u taksiju i kreće ka gradu, pa u 8.50 sati stiže na parking Laste, a onda po navodima tužilaštva u 9.18 sati stižu u Ritopek, gde je sa Tešićem. Sat vremena pre toga, u trenutku kada Ljepoja po optužnici ulazi u taksi, Miljković šalje poruku „uhapsili ga brate“ – rekao je Lazarević posle izvođenja ovih poruka.

Prema optužnici u 12.44 Belivuk se dopisuje sa nepoznatom osobom, i te poruke su sledeće izvedene u sudnici:

– Ovaj je morao iz zna se kojih razloga, jedino Votka da se vrati pa ostajem, inače odoh 20 dana negde. Piše ti Kratos i Leon sada

15.44 Još prosipanje nema šta to je to generalno, najjači do sad, veruj ozbiljna borba, pitam sam nišliju ovog našeg

15.19 – Ubistvo Ljepoje: „Jeste, opasan čovek, Mance mu je nadimak kume, ima 10 ubica“

Prelazi se na poruke i slike koje se odnose na ubistvo Pink pantera Milana Ljepoje, koji je prema optužnici ubijen 9. decembra 2020. u kući u Ritopeku.

U porukam koje razmenjuju, najverovatnije identifikuju Ljepoju, jer je u četu i jedna slika u kojoj neko potvrđuje: „Jeste, to je Zvonce“.

– Ovaj zvonce je opasan kume, to im je iz vrha, pra ekipa

– Jeste, opasan čovek, mance mu je nadimak kume, ima 10 ubica

U porkuma od 8. decembra 2020. dogovaraju kupovinju džakova, najlona i kapana

– Uzeo najlone za pod i sa strane, 10 belih jakih džakova

Istog dana, nastavljaju pripreme.

– Sutra akcija, brate krećemo

– Aj dodaj Soprana

Potom slede porukue:

– Rukavice tanke hirurške i one deblje, to fali

– Na kagabi orate

– Pisao sam analiku da kupi rukavice

– Ne brini u rupi je čista alat i mašina neće da radi iskače osigurač

– E glupi Boske

Potom, u nastavku konvrezacije javljaju na grupu da mašina radi, ali da su imali probleme sa njom ranije

– Proradi mašina, valjda će do stura da izdrži. Čim dođemo palim grejalicu

– Samo da ne bude kao prošli put. Radi mašina radi!

– Nema veze, spakovaću ga u parčiće, pa ću ja da ga kuvam brate

U sudnici je potom puštena glasovna poruka:

– Pitanje jedno, nema šta da se dogovaramo, idemo kod Braleta, Brale ide po Kantonu. Brate ja, ne znam šta pričam. Od braleta krećemo, Kantona, ja, ne moraš tako rano Kantona, idi da uzmeš te rukavice. Sve smo se dogovorili, aj pisaću vam sutra imamo vremena.

Tužilac je pitao svedoka Lalića da li prepoznaje glas.

Lalić: Prepoznajem, to je Belivukov glas, to je bila priprema ubistva Manceta.

Belivuk: Na ovom nečemu što smo slušali, to nije moj glas.

Miljković: Tvrdim da nije glas Veljka Belivuka, poznajem ga dugo. Lalić je danas u sudnici priznao da je falsifikovao dokumenta, sad kaže da nije nego da je prijatelj.

Za reč su se javili i ostali optuženi, tvrdeći da glas nije Veljka Belivuka.

Istog dana, prema optužnici, Marko Miljković šalje poruke nepoznatoj osobi:

– U 9 ujutru ga kupi Fleš i vodi kod nas, kontra pratnja ide sa njima do kuće i to je to posle ga svezujemo i pišem ti sa Leona. Od osam ujutru leon telefon dajem Flešu, pa kad ga svežemo oko pola 10 kod mene je u rukama telefon, kad završiš do tad će da da šifre i malo da ga gušimo kesom dok se ne javiš.

Potom su izvedene poruke od istog dana:

– Brate, ja ću biti zauzet, pa pišite vas dvojica. Šeprtlja brate, objasnićem mu gde da pokupi kombinezon što si mi uzeo i molim te, sipaj mu jedno 4-5 litara benzina u neki balončić

U 8.52 Belivuk, kako tvrdi tužilatšvo, šalje glasovnu poruku:

– Braćo vi se ne znate, pišite slobodno međusobno, jer jedan i drugi ste nam braća. Pišite tačnu adresu gde se nalazite, vidite se, ne morate maske nositi, a ti brate Anakine molim te uzmi nam nešto da jedemo, može iz pekare nema veze, jogurt uzmi, gladan sam ko ker a potrajaće ovo danas.

Potom se pripadnici grupe, za koje tužilaštvo tvrdi da su Vladimir Dimitrijević i svedok saradnik Bojan Hrvatin, dogovaraju gde da se nađu.

Tužilac je posle ovih poruka pitao svedoka saradnika da li prepoznaje glasove:

– Prvo je Belivuk, posle moj, a onda Dimitrijević, dogovaramo gde da dođem da pokupim te kombinezone. To je sve na dan kada smo oteli Milana Ljepoju.

Za govornicu je opet izašao Belivuk.

Belivuk: Tvrdim da na prvoj ispravi nije moj glas, tvrdim da u drugoj nije ni Bojan Hrvatin a nije ni Dimitrijević. Neka se tužilac dogovori sam sa sobom jesu li ovo isprave, poruke ili montaže.

Miljković: Kako ovaj veštak Hrvatin koji se nikada nije čuo sa Dimitrijevićem sada zna da je to njego glas. Tvrdim da nije ni njegov, ni Beliuvkov, ni Hrvatinov.

Dimitrijević: To nije moj glas, nije ni Belivukov, a ovog čoveka Hrvatina sam prvi put čuo i video ovde u sudnici.

Miloš Budimir: To nike Belivukov glas, ni ovog veštaka Hrvatina.

Sudija: Suzdržite se tog „veštak“, on je ovde svedok okrivljeni.

Budimir: Jeste, al ga tužilac koristi kao veštaka.

15.11 – Lalić: Ja sam organizovao da falsifikovana dokumenta stignu u Prištinu

U sudnici su izvedene dve fotografije, belog mercedesa u garaži, ovlašćenja za automobil, dokumentacije za prenos, a potom i poruke na engleskom jeziku u kojima neko piše da je u hotelu u Turskoj.

Za reč se javio optuženi Marko Miljković.

Miljković: Videli smo sad neki dokument da navodno Zdravko Radojević ovlašćuje, a čuli smo da Zdravko Radojević nikada nije bio vlasnik ni fiktivni, ni ne fiktivni. To je dokaz da je sve ovo montirano.

Za govornicu stražari izvode Miloša Budimira.

Budimir: Istu situaciju sa engleskim smo imali i 8. marta. Gledali smo na engleskom, a u optužnici sve piše na srpskom. Ko nama šta ovde montira i podvaljuje.

Za reč se javio svedok saradnik Srđan Lalić.

Lalić: Ovo je konverzacija na engleskom Miloša Budimira i njegove veze za travu. Ja sam organizovao da ova dokumenta, koja su falsifikovana, stignu u Prištinu. Tada je Zdravko Radojević već pokojni.

Ponovo se javio Miloš Budimir.

Budimir: Ja da sam znao da će Lalić da skoči da brani tužilaštvo, ostao bih ovde. Da čujemo da li je u sporazumu potpisao tačku za falsifikat, ne znam više ni šta izmišlja ta marioneta tužilaštva, kao ja sam nekom slao preko njega, ne znam ni šta priča. Kad je video da su mu tužiocu u procepu, sad je skočio da ih brani.

15.03 – Belivuk: Svaka poruka može da se menja

Za reč se javio Belivuk.

Belivuk: Svaka poruka može da se menja, da se prekucava. Ako dozvolite da saradnica dva puta klikne na poruku i doda slovo, pisaće to slovo, ovde lako u sudnici možemo da dokažemo da ove poruke mogu da se prekucavaju. Izjava tužioca Saše Ivanića da je ovo izvornik je fikcija, naučna fantastika. Nikada svedoci saradnici u svojim lažima nisu rekli da smo pisali na engleskom, a prošli put su izvođene poruke na engleskom. Uopšte me ne interesuje da li je to menjano ovde, u Engleskoj ili Belgiji.

14.54 – Prikazane slike Radojevića i poruke Miljkovića

Sudija je saopštila da se sada nastavlja sa gledanjem, čitanjem i slušanjem dokaza sa Skaja.

Prvo su prikazane slike Zdravka Radojevića, u narandžastom duksu, vezan sivom trakom preko usta.

Bojan Hrvatin: Ovo su slike u kući, Zdravka Radojevića, dok ga pripremamo za lažnu pucnjavu na kuću. Na ostalima je on u klanici.

Prethodno, u sudnici su prikazane i poruke od 24. decembra 2020.

Prema optužnici, fotografije ubijenih uz sledeće poruke poslao je Marko MIljković.

– To je to što nam treba brate da ne ostanemo bez njih

– Sutra ću da počnem da prebacujem slike i da ga zaštekamo. Sve su krvnici bili ne neki civili

14.50 – Budimir se pojavio

Za reč se javio optuženi Miloš Budimir, koji je zbog stomačnih tegoba izostao sa nekoliko prethodnih suđenja.

Budimir: Zante i sami šta mi se desilo prošli put. Samo imam ispravke na transkripte, neću polemisati o vašoj penziji.

14.45 – Advokat Perendija se pobunila jer sudija ide u penziju, suđenje se ipak nastavlja

Za reč se odmah na početku javila advokat Miljana Perendija.

– Sudija mi smo iz medija saznala da vi idete u penziju, ali mislim da bi trebalo da znamo šta se dešava. Mislim da su sva suđenja nepotrebna i da gubimo vreme, jer će suđenje pred novim sudijom morati da krene iz početka, osim ako ne postoji neki dogovor da se na brzinu pregleda Skaj i saslušaju svedoci sradnici. Ne znam šta je vama u planu. Izvinjavam se okrivljenima koji su u pritvoru, ali šta ako dođe novi sudija koji nikada nije video svedoka saradnika i da se to čita? Da nisu objavili to, pa da se pravimo da se ništa ne dešava, ali šta vi možete da završite u ovom predmetu u narednih mesec dana. Jedino ako imate neka saznanja da ćete ostati, pa da nastavimo, u suprotnom je to maltretiranje nas. Koliki su troškovi dovođenja, advokata po službenoj dužnosti? – predložila je advokat Filipa Ivanovskog da se suđenje odloži.

Tužilac je naveo da tužilaštvo nema predlog i da postoje uslovi za održavanje pretresa i da nema razloga da se polemiše o odlasku u penziju sudije. Sudija Vinka Beraha Nikićević je navela da je tačno da njena sudijska funkcija prestaje 29. aprila.

– U ovom momentu ja sam i dalje sudija i diskutovanje o tome da li sudija ide u penziju ili ne ne treba da bude predmet diskusije u sudnici, niti smetnja da se suđenje održi. To što sudija odlazi u penziju nije razlog za neometano vođenje postupka – navela je sudija.

Suđenje se, odlukom veća, nastavlja i da se gledaju i slušaju dokazi sa Skaj aplikacije.

14.34 – Počinje suđenje

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivanjem svih prisutnih, dvojice tužilaca za organizovani kriminal, optuženih, njihovih branilaca, svedoka saradnika, kao i zastpnika oštećenih porodica.

14.06 – Pripadnici klana u dva odvojena konvoja dovedeni u sud

Pripadnici klana, koji borave u pritvoru u Centralnom zatvoru u Bačvanskoj, uz sirene i u pratnji Žandarmerije u dva odvojena konvoja prebačeni su u zgradu suda u Ustaničkoj ulici. Oni su sprovedeni uz sirene, a saobraćaj je povremeno obustvaljan.

Inače, na prethodnom suđenju i u samoj sudnici bile su pojačane mere obezbeđenja, zbog navodnih pretnji na koje su se žalili svedoci saradnici, a za koje tvrde da im ih upućuju pripadnici klana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter