Izvor: Novosti
23.03.2024 u 11:02
0

NAGRADA „DUŠAN VASILJEV DODELJENA MILANU MICIĆU: Kikinda nagradila „Čudo u Banatu“

ŽIRI za dodelu književne nagrade „Dušan Vasiljev“ većinom glasova je odlučio da priznanje za 2023. godinu pripadne Milanu Miciću za knjigu priča „Čudo u Banatu“.

Na konkurs Grada Kikinde za ovo književno priznanje stila su 152 naslova, koje je ocenjivao žiri u kojem su bili: Radovan Vlahović, predsednik, dr Zoran Đerić, potpredsednik i Đorđe Pisarev, član.

– Već u naslovu knjige istaknute su dve njene najvažnije karakteristike: da je reč o Banatu, konkretnije o događajima koji se odnose na početak 20. veka, neposredno posle završetka Prvog svetskog rata, na novoustanovljenim granicama između Jugoslavije i Rumunije, kada je Banat ostao podeljen između dve susedne države. Druga, a prva po mestu pojavljivanja, je čudo. Aluzija na čuveni film Federika Felinija „Čudo u Milanu“ je nesumnjiva. Taj film je neorealistička bajka, koja objašnjava živote grupe građana u posleratnom Milanu. Tako se i Micićeva proza može čitati kao neorealistička, jer je bazirana na stvarnosnim događajima i ličnostima, ali i kao bajka, jer je prepuna odlazaka u nestvarno, u fantastiku. Iz realnog sveta u svet čudesnog – objasnio je žiri.

Članovi žirija, takođe, smatraju da je Micić ne samo vešt pripovedač, već i dobar poznavalac istorijskih činjenica, tako da se u „Čudu u Banatu“ prepliću ljudske sudbine do te mere da se knjiga čini kao hronika života u Banatu, sa jasnim moralnim stavom.

– To ovu prozu dovodi u vezu, po srodnosti i po književnom postupku, a potom i po krajnjem rezultatu, sa Miloradom Pavićem. Mada su Pavićevi junaci iz drukčijeg sveta i vremena, Micićeva naracija i fabula nalikuju postupcima velikog prethodnika, i upućeni su istim čitaocima, onima koji tragaju za istinom, za autentičnim svetom i likovivima – smatraju Vlahović, Đerić i Pisarev.

Milan Micić je doktor istorijskih nauka, rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Generalni je sekretar Matice srpske, književnik i istoričar. Objavio preko 50 knjiga poezije, proze, dokumentarne proze, istorijske esejistike i istoriografije. Dobitnik je više nagrada za književni i istoriografski rad: „Lenkinog prstena“, „Karolj Sirmai“ i drugih.

Grad Kikinda tradicionalno dodeljuje Nagradu „Dušan Vasiljev“ za najbolju knjigu na srpskom jeziku u protekloj godini. Priznannje se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 1.500 evra.

U najužem izboru, osim Micića, bili su: Nenad Šaponja- „Psihologija gravitacije“, Đorđe Kuburić -„Slike i prilike“, Dušan Radak – „Krevet-zmija i Mala Prosvetina enciklopedija“ i Boris Lazić sa „Očinstvom“.

Uručenje Nagrade „Dušan Vasiljev“ biće u sredu, 27. marta, u 19 časova, na Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Kikindi, kojom će, pored ostalog, biti obeležena stogodišnjica smrti poznatog pesnika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter