Izvor: K1
26.03.2024 u 11:16
0

POSLEDNJI RUKOPIS DOBRICE ĆOSIĆA: „Knjigu o Titu“ obelodanila je njegova ćerka

„Evo zašto smo čekali deset godina da je objavimo“ Ćerka Dobrice Ćosića o njegovom poslednjem delu „Knjiga o Titu“

Dobrica Ćosić je u poslednjoj knjizi pripovedao o svom odnosu sa Josipom Brozom Titom, od prvog susreta do prekida odnosa, nakon pisma o smeni Aleksandra Leke Rankovića. Ovo je takođe rekonstrukcija jednog vremena, raspada zemlje, jugoslovenstva, i najviše – srpskog poraza.

O knjizi su govorili kćerka velikog pisca Ana Ćosić Vukić, istovremeno priređivač ove knjige, Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik magazina „Nedeljnik“, Marko Krstić, urednik dela, dok je moderator bila Tanja Vučković.

Nad ovim rukopisom 18. maja 2014. godine preminuo je Dobrica Ćosić.

Kćerka pisca je izjavila da su mnogi znali da je njen otac stvarao ovu knjigu u svoje 93 godine, i pitali su se kom izdavaču će ponuditi svoj rukopis o maršalu Titu.

Sa setom je Ana Ćosić Vukić govorila o činjenici da dela njenog oca odavno više nisu ponovno objavljivana, kako tvrdi, iz političkih razloga, te da je ona kao kćerka želela da se prvo opet objave svi njegovi romani.

Nakon toga je plan bio da svetlost izdavaštva ugleda i Ćosićeva zaista poslednja knjiga na kojoj je radio do pred sam kraj života.

Ona je podsetila da je „Laguna“ poslednjih godina ušla u ovaj veliki izdavački izazovni poduhvat i objavila sledeće romane: „Daleko je Sunce“, „Koreni“, „Bajka“, „Vreme smrti“ I-IV, „Deobe“, „Dvanaest portreta“, „Vreme vlasti“ I-IV, „Vernik“ I-II, „Vreme zla“ („Grešnik“, „Otpadnik“), „U tuđem veku II“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter