Izvor: Index.hr
20.03.2024 u 10:08
0

MISTERIOZNA STVORENJA POBEDILA EVOLUCIJU: Stari preko 200 MILIONA GODINA, uspeli su da ostvare nešto NEVEROVATNO

Mali morski mekušci, pljosnatog i jajolikog oblika, imaju oči koje se razlikuju od svih drugih bića u životinjskom carstvu.

Naime, neki hitoni na svojim segmentiranim ljušturama imaju na hiljade malih pipaka s očima od minerala aragonita. Mada se radi o sićušnim i primitivnim čulnim organima, naučnici smatraju da hitoni putem njih mogu gledati unaokolo, razlikovati razne oblike i nivoe svetlosti.

Druge vrste hitona imaju male „očne pege“ koje funkcionišu kao pojedinačni pikseli, stvarajući vizuelni senzor raspoređen preko oklopa.

Naučnici su u novom istraživanju analizirali razvoj ovih različitih sistema vida i otkrili da su njihovi preci u četiri navrata na brzinu evoluirali oči, zbog čega danas hitoni imaju dva vrlo različita vizuelna sistema,  piše Sciencealert.

 

Freepik

Analiza je pokazala da su oba vizualna sistema dva puta evoluirala i to u relativno brzom periodu. Očne pege su se razvile u jednoj skupini hitona pre 260 do 200 miliona godina, tokom trijasa kada su se prvi put pojavili dinosauri.

Prve oči na ljušturi pojavile su se u juri, pre nekih 200 do 150 miliona godina, a zatim po drugi put evoluirale pre 150 do 100 miliona godina, tokom krede. Očne pege su ponovno evoluirale u drugoj grani evolucijskog stabla hitona, pre otprilike 75 do 25 miliona godina.

Varni i njene kolege su zatim istražili uslove koji su pratili ove evolucije. Hitoni imaju otvore na pločicama ljuske kroz koje prolaze očni živci. Pokazalo se da su vrste s manje proreza imale tendenciju da evoluiraju manje, složenije oči na ljušturama. S druge strane, hitoni s više proreza razvili su brojnije, jednostavnije očne pege.

Istraživanje je objavljeno u magazinu „Science“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter