Izvor:
17.04.2017 u 21:49
0

12 000 GODINA STARE KOSTI: U okolini Siska pronađeni ostaci vunenog mamuta!

Sisački arheolozi otkrili zaboravljene kosti izumrlog vunenog mamuta. Kosti mamuta poklonili su građani pre pola veka. Tek sad je otkriveno da se radi o izumrloj životinji…
-Osam sati na dan listao sam svakakvu literaturu, gledao slike, a pred sobom imao golemu kost. Nije mi padalo na pamet da odustanem, rekao je arheolog Mario Carić (29). Tako je proveo godinu dana.

Brojio je lamele na zubima te merio dužinu i širinu zuba, a sve kako bi ustanovio radi li se uopšte o mamutu, o kojem se tačno zubu radi i koliko je star. Ispalo je da je hrpa kostiju pripadala upravo vunastome mamutu, njegovoj fascinaciji iz detinjstva. Kosti su oko 50 godina bile u muzejskom depou. Gradski muzej Sisak dobio ih je kao dar od ljudi koji su ih slučajno našli dok su pre pola veka pecali u okolini Siska. Mamut je izumro prije 12.000 godina, a fosilni ostaci mogu se naći i na plavinama reka Save, Drave i Dunava.

Kako muzej nije imao paleontologa, niko se nije njima bavio. Mariju je upravnik muzeja Vlatko Čakširan odlučio pomoći. Dopustio mu je da uzme kosti i napravi izložbu ako otkrije da je reč o vunastome mamutu. Marijeve sumnje na kraju je potvrdila i stručnjakinja iz HAZU-a.

– Ludima je zanimljivo to što znaju da je nekad živio tu, a ne tamo negdje u Africi ili tko zna gdje. Imao je šest pari zuba. Do 60. godine starosti oni bi se potrošili, pa je mamut tad umirao od gladi – rekao je Mario. Na izložbi će se moći videti i realistične skulpture mamuta.

– Među kostima koje sam proučavao otkrio sam i ostatke stepskog bizona i pragovedo. Možda jednog dana i o njima napravimo izložbu – zaključio je i dodao da su kosti zaštićena baština.

Izvor:24sata.hr
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter