Izvor: Tanjug
21.07.2020 u 10:44
0

ARAPI UŠLI U TRKU U SVEMIRU Lansirana prva misija na Mars (VIDEO)

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali su u ponedeljak svoju prvu misiju na Mars sa kosmodroma u Japanu, što je ujedno prva interplanetarna misija jedne arapske zemlje.

Lansiranje rakete pod nazivom Amal iz svemirskog centra Tanegashima, na malom ostrvu na jugu Japana, prvobitno je bilo planirano za prošlu sredu, ali je odloženo zbog lošeg vremena.

Raketa nosi instrumente za proučavanje gornjeg nivoa atmosfere i nadgledanje klimatskih promena na Marsu, a oko ove planete trebalo bi da kruži najmanje dve godine.

UAE navodi da će na ovaj način po prvi put biti moguće sticanje kompletnog uvida u atmosferu na Marsu tokom različitih perioda.

– Misija UAE-a košta 200 miliona dolara – rekao je ministar za naprednu nauku Sarah Amiri, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

UAE je do sada lansirao tri posmatračka satelita, ali nijedan nije izašao iz Zemljine orbite. Japan ima sopstvenu misiju na Mars, koja je planirana za 2024. godinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter