Izvor: Tanjug
21.11.2020 u 22:57
0

IZUZETNO OTKRIĆE: U ruševinama Pompeje pronađeni ostaci gospodara i roba

Ostaci su pronađeni u mestu Ćivita Đulijana, 700 metara severozapadno od centra drevnih Pompeja

UPOKOJEN SRPSKI PATRIJARH

DAČIĆ NA HAPPY TV: Odlazak Irineja je veliki gubitak za nas, patrijarh je doprineo jačanju i stabilizaciji SPC (VIDEO)

KRIVOKAPIĆ U BEOGRADU: Odao počast preminulom patrijarhu Irineju (FOTO)

Pompeo uputio saučešće SPC povodom smrti patrijarha Irineja

ISP: Irinej bio odan pricipima pravde, istine i solidarnosti

SRBIJA SE OPRAŠTA OD PATRIJARHA, ČUDESAN TRENUTAK NA VRAČARU: Tužan dan obasjao zrak

Arheolozi su otkrili izuzetno dobro očuvane ostatke dvojice muškaraca koji su poginuli u vulkanskoj erupciji prilikom koje je uništen drevni rimski grad Pompeja 79. godine nove ere, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

Jedan je verovatno bio čovek visokog društvenog statusa, star između 30 i 40 godina, koji i dalje ima tragove vunenog ogrtača ispod vrata.

Drugi, verovatno u dobi od 18 do 23 godine, bio je odeven u tuniku i imao je nekoliko zgnječenih pršljenova, što ukazuje da je bio rob koji je obavljao težak posao.

Zubi i kosti muškaraca su očuvani, a praznine koje su ostavile njihova meka tkiva popunjene su gipsom koji je ostavljen da se stvrdne, a zatim iskopan kako bi pokazao obrise njihovih tela.

PROČITAJTE JOŠ…

VOZ IZLETEO IZ ŠINA U RESNIKU: Prevozio amonijak!

Preminuo raščinjeni epsikop Artemije

TAČI TONE: Preti mu doživotna robija, tužilac naveo argumente za hapšenje i pritvor

SO NA RANE: Obijen srednjovekovni srpski manastir!

STRAVA U CENTRU BEOGRADA: Putnik (80) nožem IZBO TAKSISTU!

Ostaci su pronađeni u mestu Ćivita Đulijana, 700 metara severozapadno od centra drevnih Pompeja, u podzemnoj komori u predelu velike vile koja se iskopava.

– Ove dve žrtve su možda tražile utočište kada ih je oko 9 sati ujutro odnela struja topolog gasa – rekao je Masimo Osana, direktor arheološkog nalazišta.

– To je smrt od termičkog šoka, što pokazuju i stisnute noge i ruke – dodao je.

Ministar kulture Dario Frančeskii rekao je da je ovo otkriće podvuklo status Pompeja kao „neverovatnog mesta za istraživanje i proučavanje“.

U Pompejima, 23 kilometara jugoistočno od Napulja, živelo je oko 13.000 ljudi kada ih je erupcija zatrpala pepelom, plavim kamenčićma i prašinom, „zamrzavajući“ ih u vremenu.

Ostaci su otkriveni tek u 16. veku, a organizovana iskopavanja započeta su oko 1750. godine. Međutim, u novije vreme pažnja je usredsređena na zaustavljanje propadanja ili urušavanja izloženih ostataka grada.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter