Izvor: happybsc
26.02.2021 u 11:43
0

PROVALJENI! NASA poslala tajne poruke sa roverom na Mars, možda je i vaše ime među njima

„Istrajnost“ je stigla na Mars 18. februara 2021. Ovaj rover proučavaće klimatske uslove i geološku raznolikost u krateru Jezero, gde je nekada bila delta reke, i sakupljaće uzorke tla u epruvete u potrazi za drevnim životom na planeti.

Pored toga, prvi autonomni helikopter „Domišljatost“ stigao je na Mars zajedno sa roverom, koji će pokušati da leti u atmosferi planete i dobije brojne slike okoline. Na nedavnoj NASA-inoj konferenciji za štampu stručnjaci su pokazali video sletanja rovera. Istovremeno, šef akcije sletanja Alen Čen istakao je da su objavljene slike padobrana prenete sa Marsa sadrže šifrovanu poruku i svako može da pokuša da je pronađe i dešifruje. Pored toga, NASA je objavila prvu izuzetno detaljnu kružnu panoramu okolnog terena oko rovera, sastavljenu od 142 odvojena okvira.

Svi znamo koliko Internet voli dobru misteriju, zar ne? Internet zajednici trebalo je samo šest sati da reši zagonetku. Ispostavilo se da je crveno-beli uzorak na otvorenoj krošnji padobrana, jasno vidljiv na video snimku, binarno kodirana poruka „Usudite se moćne stvari“. Poruka, takođe, uključuje geografske koordinate NASA-ine laboratorije za mlazni pogon: 34 ° 11’58 „N 118 ° 10’31“ V.

„Dare Mighti Things“ je popularna fraza sa NASA-om. Prvobitno je bio deo jednog Ruzveltovog govora pre više od 120 godina. Sada se to može smatrati motom NASA-e. Izraz se može videti širom JPL-a, staviti na zidove i natpise oko svake druge sobe. Takođe, možete često videti frazu u javnim govorima i tvitovima NASA-e ili njihovih posada.

Pored toga što je sadržao NASA-inu uzdižuću poruku, uzorak na padobranu imao je i svoju naučnu svrhu praćenja „Istrajnosti“. „Istrajnost“ je trebalo da sleti pod određenim uglom. Proučavajući obrazac tokom sletanja, NASA-ini stručnjaci mogu da razumeju ugao i da li je bilo značajnih odstupanja.

Šara na padobranu nije jedini neobičan detalj „Istrajnosti“. Misija sadrži i tri mikročipa sa imenima skoro 11 miliona ljudi, mini-spomenik lekarima koji se bore protiv pandemije koronavirusa, novčić sa adresom Šerloka Holmsa, mali fragment marsovskog meteorita Saih al Uhaimir 008 koji se koristio za kalibraciju jednog od instrumenata, kao i ploča koja prikazuje sve NASA rovere poslate na planetu.

Ako ste propustili priliku da svojim upornošću pošaljete svoje ime na Mars, NASA vam ponovo obećava ovu priliku sledećom misijom na Crvenu planetu. Iako slanje predmeta na drugu planetu možda svima ne zvuči toliko značajno, takve male igre i dodaci dovode do svesti o misiji, čine je interaktivnijom, posebno za decu, i pokazuju nam da je NASA zaista briga za ljude koji gledaju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter