Izvor: Euractiv
16.01.2024 u 10:26
0

SVEMIRSKA LETELICA ZA POSMATRANJE SUNCA STIGLA NA ODREDIŠTE: Jedna od najsloženijih misija

Prva indijska svemirska misija za proučavanje najvećeg objekta Sunčevog sistema nazvana je po Suriji - hinduističkom bogu Sunca, koji je takođe, poznat kao Aditja.

Prva indijska misija za posmatranje Sunca stigla je na svoje konačno odredište, do tačke u svemiru odakle će moći neprekidno da posmatra Sunce. Indijska letelica Aditja-L1 je putovala četiri meseca od poletanja 2. septembra 2023. godine.

Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) lansirala je Aditju-L1 samo nekoliko dana nakon što je Indija ušla u istoriju postavši prva zemlja koja je uspešno prizemljila sondu blizu južnog pola Meseca, a tek četvrta, posle SAD, SSSR i Kine, kojoj je uopšte uspelo da spusti letelicu na lunarnu površinu.

Prva indijska svemirska misija za proučavanje najvećeg objekta Sunčevog sistema nazvana je po Suriji – hinduističkom bogu Sunca, koji je takođe, poznat kao Aditja.

 

L1 označava Lagranžovu tačku 1, tačno mesto između Sunca i Zemlje gde je letelica sada stigla. Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, Lagranžova tačka je mesto gde se gravitacione sile dva velika objekta, kao što su Sunce i Zemlja, međusobno poništavaju, omogućavajući letelici da „lebdi“.

L1 se nalazi 1,5 miliona kilometara od Zemlje, što je jedan odsto udaljenosti Zemlja-Sunce.

Opservatorija teška 1.480 kilograma ima sedam instrumenata, a četiri su posvećena direktnom posmatranju solarne aktivnosti. Dva uređaja su rendgenski spektometri koji služe za proučavanje solarnih baklju, jedan je koronagraf koji će stalno snimati Sunce i jedan služi za merenje radijacije.

Od preostala tri uređaja, dva služe za proučavanje Sunčevih vetrova, a jedan je magnetometar koji meri magnetno polje. Aditja-L1 košta 45 miliona dolara i na njoj se radi već 15 godina.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter