Izvor:
22.05.2019 u 14:27
0

UGROŽENI IPHONE UREĐAJI: Izvorni kod IOS procureo na internet! (FOTO)

Izvorni kod iBoot, jedan od najvažnijih programa Apple-ovog operativnog sistema, anonimno je postavljen na GitHub. Kod koji je procureo na internet može omogućiti hakerima da džejlbrejkuju iOS uređaje.

iOS izvorni kod koji omogućava sigurno butovanje iOS uređaja – poput iPhone-a i iPad-a procureo je na platofrmu za programere GitHub. Nakon što je magazin Motherboard objavio ovu vest 7. Februara 2018. godine, iz Apple-a su poslali DMCA upozorenje sajtu da ukloni kod. Međutim, do uklanjanja koda je možda došlo prekasno. Sumnja se da je preko700 miliona iOS uređaja širom planete sada potencijalno ugroženo.

Procureli kod iBoot predstavlja proces koji se prvi pokreće kad uključite telefon, koji osigurava da se butovanje uređaja obavlja iz sigurnog izvora. Iako je kod je na GitHub postavljen anonimno i ne zna se ko je izvor, logično je pretpostaviti da se možda radi o krtici iz Apple-a.

Apple je ovaj kod držao u tajnosti zbog toga što on potencijalnim hakerima može pružiti uvid u bagove i slabe tačke operativnog sistema, što bi im olakšalo krekovanje i dekripciju. Na taj način hakeri bi mogli da emuliraju iOS i džejbrejkuju Iphone i iPad uređaje.

Pretpostavlja se da je na GitHub procurela verzija koda za iOS9. Međutim, moguće je da je Apple zadržao elemente koda prethodnog operativnog sistema i u novoj iOS11 generaciji uređaja.

Na koje bi sve načine hakeri mogli da zloupotrebe iBoot kod i kolika je opasnost od potencijalnih hakerskih napada zavisi od količine i vrste ranjivosti u samom izvornom kodu. Ugroženost novijih uređaja zavisi od toga koliko se oslanjaju na stari kod.

Apple je nedavno unapredio sigurnost svojih uređaja – svi njihovi noviji telefoni imaju ugrađen čip koji sprečava brut-fors napade i znatno otežava džejlbrejkovanje, tako da se smatra da prosečni iPhone i iPad korisnici najverovatnije nisu u direktnoj opasnosti. Ipak, ne škodi da budete na oprezu…

Izvor:besnopile.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter