Izvor: Tanjug
01.03.2023 u 14:26
0

Otvorena izložba „Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915“ u PTT muzeju (FOTO)

U PTT muzeju otvorena je tematska izložba „Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915″, saopštili su iz Pošta Srbija. Izložbu je otvorio Milan Radovanović, nekadašnji predsednik Saveza filatelista Srbije, koji je poslednje dve decenije posvetio istraživanju poštanske istorije Srbije u Prvom svetskom ratu.

Izložba predstavlja dopisne karte – pisma, dopisnice, razglednice, i knjige u kojima autor Radovanović dokumentuje vrednost pošte, ne samo kao sredstva komunikacije u smislu događanja na frontu, već i pošte kao lične vesti.

Dačić otvorio izložbu Državnog arhiva Srbije „Kraljevina Srbija i Japan“: Obeležavanje 140 godina prijateljstva dva naroda

– U prilog tome govore i podaci iz knjige iz kojih saznajemo da je kroz Solun prošlo više od 23 miliona poštanskih pošiljka i iz Soluna, što je zaista impozantno. Pošta je u ratnim razaranjima i golgoti za naše vojnike i one koji su ih čekali kod kuće, značila vest. Često jedinu. Dakle, pošta -vest je bila vesnik sreće i nesreće, radosti i tuge, nadanja i beznađa, očekivanja i razočaranja – izjavio je Radovanović, koji je na temu Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu objavio više od 100 radova u zemlji i inostranstvu.

– Veoma smo zahvalni za svesrdnu stručnu pomoć prof. dr Radovanovića, kao i ustupanje fonda za potrebe izložbe. Drago nam je što će javnost biti u prilici da uživa u segmentu naše baštine koji pored filatelističke vrednosti ima mnogostruki istorijski značaj – izjavio je Marko Jelić, rukovodilac Sektora za poslove PTT muzeja u Pošti Srbije.

Izložba je za posetioce otvorena do 14. marta 2023. godine, u PTT muzeju u Beogradu, Majke Jevrosime 13, u radnom vremenu Muzeja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter